Ben Groenier

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Portret van Ben Groenier als De Spion, 1940. Foto: N.V. Vereenigde Fotobureaux. Collectie TIN.

Biografie

Ben Groenier ging als acteur van start bij Cor van der Lugt Melsert in 1926 (zonder enige vooropleiding op toneelgebied), maar had vele nevenfuncties. Zo was hij administrateur bij o.m. het Residentie Tooneel en toneelgroep Studio (van Dalsum en Storm), secretaris en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Toneelkunstenaars, vice-voorzitter van de Federatie van Kunstenaarsverenigingen, leraar aan de Arnhemse toneelschool van 1956 tot 1970, hoofd van de hoorspelkern van de NRU van 1957 tot 1962 en de vier volgende jaren directeur van toneelgroep Theater. Voorts werkte hij als acteur mee aan vele radio- en televisieuitzendingen.

Drie van zijn kinderen zijn ook aan het toneel gegaan, t.w. Benita, Germaine (uit zijn huwelijk met Adrienne Canivez) en Pieter Groenier (uit zijn huwelijk met Mary Smithuysen). Acteur Ubbo Groenier was zijn broer.

Theater

Voor een overzicht van alle voorstellingen zie: Alle voorstellingen van Ben Groenier

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners