Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Elias van Praag 92235.jpg


Portret Elias van Praag, ca. 1941. Foto: Hanna Elkan. Collectie TIN.

NaamElias van Praag
Geboortedatum7 juni 1884
Geboorteplaats Amsterdam
Overlijdensdatum16 december 1942
Overlijdensplaats Mauthausen
BeroepActeur
DisciplineToneel
Externe databases:
IMDb
VIAF

Elias van Praag (1884-1942) was een Nederlandse acteur. Hij studeerde na de HBS medicijnen, maar ging in 1904 naar de Toneelschool, Amsterdam. In 1907 deed hij eindexamen en begon hij als acteur bij een zomergezelschapje o.l.v. Aleida Roelofsen. In september van dat jaar kreeg hij een contract bij de Nederlandsche Tooneelvereeniging waarvan hij tot de opheffing deel uitmaakte. Verder waren het met name de gezelschappen van Willem Royaards en Louis Saalborn, waar Van Praag speelde.

Vanaf 1926 begon daarnaast zijn radioloopbaan. Hij werkte mee aan talloze hoorspelen en vierde in oktober 1938 dan ook bij de radio zijn 30-jarig jubileum. Dat was in "De strijd om het hoogste bezit" door hoorspelacteur en regisseur Willem van Cappellen. In 1941/42 werkte hij nog bij het Joodsch Kleinkunstensemble in de Hollandsche Schouwburg, maar kort daarna werd hij door de bezetter weggevoerd en omgebracht in het concentratiekamp Mauthausen.

Op 19 juni 1913 huwt Van Praag met Catherina Caroline Rentmeester, geboren op 20 februari 1890. Het echtpaar gaat wonen in de Nieuwe Tolstraat 37 in Amsterdam. Het huwelijk blijft kinderloos.

Toneel

Op 3 juni 1907 legt Van Praag met succes zijn eindexamen voor de Toneelschool af.

Zijn toneelcarriére verloopt voorspoedig. Meteen na het behalen van zijn diploma belandt hij bij het zomergezelschap van Aleida Roelofsen. In september krijgt hij een contract bij de Nederlandsche Tooneelvereniging dat dan onder leiding staat van Adriaan van der Horst. Tegenspelers van hem zijn onder meer de beroemde Louis Bouwmeester, Piet Bron en Louis de Vries. Vandaar gaat hij naar het door Herman Heijermans opgerichte gezelschap. Hier legt Van Praag de grondslag voor zijn Herman Heijermans-repertoire. Via het gezelschap van Willem Royaards richt hij met nog een aantal spelers het Nieuw Nederlandsch Tooneel op waar Van Praag van 1925 tot 1930 samen met Louis Saalborn speelt. Vervolgens speelt hij bij de grote herrezen Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel, maakt deel uit van het Gezelschap Saalborn en sticht in 1935 samen met Constant van Kerckhoven het Blijspel Gezelschap. Als laatste speelt en regisseert Van Praag bij de Toneelgroep Het Masker.
In april 1942 is Elias van Praag artistiek leider van de afdeling Toneel van Het Joodsche Kleinkunst-Ensemble. Vanwege de anti-joodse maatregelen van de bezetter zijn de joden nagenoeg uit het Amsterdamse straatbeeld verdwenen. Het Joodsche Kleinkunst-Ensemble is het enige joodse gezelschap in Nederland dat vanaf 1941 uitsluitend in de ‘Joodsche Schouwburg’ én voor een uitsluitend joods publiek mag optreden. “Hij was de man die het initiatief nam voor de vorming van de joodse toneelgroep”, schrijft Het Joodsche Weekblad, de enige joodse krant die nog mag verschijnen.
Op 11 april vindt het eerste optreden van het gezelschap plaatst met het stuk Kaap de Goede Hoop van de auteur Ladislaus Bus-Fekete. Waarin naast Van Praag onder meer Kurt Gerron speelt. Twee weken later gevolgd door de Csardavorstin, waar Rudolf en Herbert Nelson voor de muziek zorgen en onder meer Silvia Grohs, Sylvain Poons, Henriëtte Davids en Egon Karter naast Van Praag op de planken staan. Op 13 mei dat jaar gaat Doktersgeheim in première. Het is het laatste stuk waar Van Praag aan meewerkt.

Radio

Vanaf 1926 speelt Van Praag ook veel voor de radio. Hij groeit uit tot een van Nederlands bekendste vooroorlogse hoorspelacteurs.
Op woensdagavond 19 oktober 1938 wordt de 30-jarig toneelloopbaan van Elias van Praag gevierd met zijn vertolking van de hoofdrol in het hoorspel van Willem van Capellen getiteld: "De strijd om het hoogste bezit gewijd aan leven en werken van de ontdekker van de oorzaak van tuberculose Prof. Robert Koch". Elias van Praag genoot van zijn jubileum.
Allerlei oorzaken hebben er toe geleid dat Elias van Praag, een van de beste toneelspelers van zijn tijd, voor verschillende omroepen voor de microfoon optreedt. In een radio-interview ter gelegenheid van zijn 30-jarig jubileum vertelt hij waarom hij voor de radio is gaan werken: “Ik heb altijd grote belangstelling gehad in ontwikkelingen die voor de toneelspeler nieuwe mogelijkheden zou kunnen bieden voor het uitoefenen van zijn vak. Ik zag al snel dat de radio veel mogelijkheden had.” Wat Van Praag er niet bij vertelt is dat veel toneelspelers een zeer gering en bovendien erg onregelmatig inkomen hadden. Het was crisistijd, het theaterbezoek liep terug, de bioscoop werd steeds populairder en was bovendien veel goedkoper dan een schouwburgkaartje.
Van Praag was in zijn jubileumjaar een van de belangrijkste medewerkers van de VARA-omroep geworden, voornamelijk door zijn optredens in hoorspelen, sprookjes en voordrachten en in proza.

Docent

Naast zijn optreden op het toneel en voor de microfoon is Van Praag ook docent op de Toneelschool in Amsterdam. Tot januari 1941. Vanwege de anti-joodse maatregelen moet Van Praag deze functie neerleggen. Zijn studenten betuigen in een brief van 15 januari 1941 hun spijt over zijn vertrek vanwege deze ‘beroerde tijden’. “We hopen dat hier heel gauw verandering in zal komen”. De brief is onder meer ondertekend door Liane Saalborn, en Hella S. Haasse.

Op transport naar Duitsland, overlijden

Jacques Presser schrijft in de "Ondergang" dat “Elias van Praag, gangmaker bij uitstek, blijkens een artikel (in Het Joodsch Weekblad) van 1 april 1942 nog vol plannen was en kort daarna wegens de onbeduidende overtreding van een van de talloze Duitse verboden is verraden, weggesleept en afgemaakt.”
Wat was die ‘onbeduidende overtreding’?
Op 3 juli 1942 wordt Elias van Praag door het Landesgericht veroordeeld op grond van het overtreden van artikel 1, 3 van de verordening 200/41, welke bepaalde dat het Joden niet geoorloofd is niet-joods huishoudelijk personeel in dienst te hebben. Inderdaad een anti-joodse verordening. Hij wordt veroordeeld tot een celstraf van drie maanden, ingaande 21 juli en eindigend op 21 oktober dat jaar en een geldboete van 1.000 gulden. De boete wordt door Van Praag voldaan. Op 7 augustus 1942 wordt Van Praag door de ‘Hollandse Politie’ overgebracht naar de Untersüchungs- und Strafgefängnis Utrecht. En op 22 augustus 1942 wordt hij uit de gevangenis uitgeschreven en op transport gesteld naar de Gefängnis Kleve in Duitsland. Een tuchthuis waar meer Nederlanders naartoe zijn gebracht. De reden hiervoor is niet bekend.
Op 21 oktober komt Van Praag niet vrij, integendeel op 30 november 1942 aldus het Rode Kruis komt hij aan in KL. Mauthausen. Het archief Mauthausen meldt dat hij deel uitmaakt van een groep van 24 joden die al op 27 november 1942 in Mauthausen aankomt.
Hoe dan ook. Zijn verblijf is van korte duur. Ruim twee weken na aankomst overlijdt Elias van Praag in Mauthausen op 16 december 1942.
Na de bevrijding besteedt De Toneelwereld, vakblad voor theatermensen, aandacht aan het overlijden van Van Praag. Catharine van Praag-Rentmeester bedankt op 1 juni 1945 in een brief Ben Groeneveld, de regisseur van Toneelgroep 5 mei 1945, voor “de sympathieke woorden aan mijn goeie lieve man gewijd”.

Op zaterdagmiddag 3 november 1946 wordt Elias van Praag in aanwezigheid van zijn echtgenote met een korte plechtigheid in de Amsterdamse Stadsschouwburg herdacht. 

Er is geld ingezameld voor het laten maken van een portret van Elias van Praag, welk portret aan de gemeente Amsterdam als een blijvende herinnering aan de overleden acteur wordt aangeboden. Hans van Meerten legt uit dat hij hiermee ook andere overleden Joodse collega’s en Joodse landgenoten wil herdenken.

Het portret van Elias van Praag hangt in de Eregalerij van de Stadsschouwburg Amsterdam.


Elias van Praag heeft bijgedragen aan 188 productie(s).

Elias van Praag heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Elias van Praag heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
De schepper Regie Het Hollandsch Tooneel 1919/1920 3 januari 1920 Elias van Praag
Marie Antoinette Regie Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) 1923/1924 1 juni 1924 Elias van Praag
Verliefd, verloofd, verdwaald Regie N.V. Het Nieuwe Nederlandsche Tooneel 1926/1927 23 oktober 1926 Elias van Praag
De doodende straal Regie N.V. Het Nieuwe Nederlandsche Tooneel 1926/1927 12 februari 1927 Louis Saalborn, Elias van Praag
Op hoop van zegen Regie N.V. Het Nieuwe Nederlandsche Tooneel 1926/1927 14 mei 1927 Elias van Praag
Alles voor de kinderen Regie N.V. Het Nieuwe Nederlandsche Tooneel 1928/1929 10 oktober 1928 Elias van Praag
Robert, Bertram & cie Regie N.V. Het Nieuwe Nederlandsche Tooneel 1928/1929 16 maart 1929 Elias van Praag
Beschuit met muisjes Regie N.V. Het Nieuwe Nederlandsche Tooneel 1929/1930 6 maart 1930 Elias van Praag
Oud Heidelberg Regie Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) 1930/1931 6 april 1930 Elias van Praag
Storm in een glas water Regie Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) 1930/1931 26 september 1930 Elias van Praag
De bruiloft van Kloris en Roosje Regie Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) 1930/1931 1 januari 1931 Elias van Praag
Flora Tosca Regie N.V. Het Nederlandsch Tooneel 1931/1932 1 mei 1932 Elias van Praag
De familie Schimek Regie Nederlandsch Tooneelgezelschap 1931/1932 5 juli 1932 Elias van Praag
Zijne majesteit het publiek Regie Gezelschap Louis Saalborn 1932/1933 6 november 1932 Elias van Praag
Een koninkrijk voor een vrouw Regie Gezelschap Louis Saalborn 1932/1933 4 maart 1933 Elias van Praag
Sex-appeal in de politiek Regie Het Nederlandsch Tooneel Combinatie 1934/1935 1 mei 1935 Elias van Praag
Sex-Appeal in de politiek Regie Het Nederlandsch Tooneel Combinatie 1934/1935 1 mei 1935 Elias van Praag
Het hart Regie Toneelgroep Het Masker (1933-1947) 1936/1937 5 november 1936 Elias van Praag
Op hoop van zegen Uitvoerende De Nederlandsche Tooneelvereeniging (1893-1912) 1900/1901 24 december 1900 Henri van Kuyk
Allerzielen Uitvoerende De Nederlandsche Tooneelvereeniging (1893-1912) 1904/1905 24 december 1904
Jan Plezier! Uitvoerende De Nederlandsche Tooneelvereeniging (1893-1912) 1907/1908 7 september 1907 Adriaan van der Horst
Uitkomst Uitvoerende De Nederlandsche Tooneelvereeniging (1893-1912) 1907/1908 2 november 1907
Het beloofde land Uitvoerende De Nederlandsche Tooneelvereeniging (1893-1912) 1907/1908 8 februari 1908 Adriaan van der Horst
Vader en zoon Uitvoerende De Nederlandsche Tooneelvereeniging (1893-1912) 1908/1909 12 september 1908 Mari J. Ternooy Apèl
De groote vlucht Uitvoerende De Nederlandsche Tooneelvereeniging (1893-1912) 1908/1909 10 oktober 1908 Adriaan van der Horst
Fatsoen Uitvoerende De Nederlandsche Tooneelvereeniging (1893-1912) 1908/1909 3 december 1908 Mari J. Ternooy Apèl
De opgaande zon Uitvoerende De Nederlandsche Tooneelvereeniging (1893-1912) 1908/1909 24 december 1908 Adriaan van der Horst
Trippelbeen (Triplepatte) Uitvoerende De Nederlandsche Tooneelvereeniging (1893-1912) 1908/1909 27 maart 1909 Adriaan van der Horst
O, die luitenants! Uitvoerende De Nederlandsche Tooneelvereeniging (1893-1912) 1909/1910 5 augustus 1909 Mari J. Ternooy Apèl
Maria Stuart Uitvoerende De Nederlandsche Tooneelvereeniging (1893-1912) 1909/1910 11 augustus 1909 Adriaan van der Horst
Daniel Hertz Uitvoerende De Nederlandsche Tooneelvereeniging (1893-1912) 1909/1910 4 september 1909 Mari J. Ternooy Apèl
Arsène Lupin Uitvoerende De Nederlandsche Tooneelvereeniging (1893-1912) 1909/1910 22 september 1909 Adriaan van der Horst
In advocatenhanden Uitvoerende De Nederlandsche Tooneelvereeniging (1893-1912) 1909/1910 5 november 1909 Adriaan van der Horst
Op den goeden weg Uitvoerende De Nederlandsche Tooneelvereeniging (1893-1912) 1909/1910 5 november 1909 Adriaan van der Horst
De boer van den Mosenhof (Das letzte Glück) Uitvoerende De Nederlandsche Tooneelvereeniging (1893-1912) 1909/1910 3 december 1909 Adriaan van der Horst
De schoone slaapster Uitvoerende De Nederlandsche Tooneelvereeniging (1893-1912) 1909/1910 24 december 1909
De candidaat der S.D.A.P. Uitvoerende De Nederlandsche Tooneelvereeniging (1893-1912) 1910/1911 23 januari 1910 Mari J. Ternooy Apèl
Zonen van Japan Uitvoerende De Nederlandsche Tooneelvereeniging (1893-1912) 1909/1910 26 april 1910 Mari J. Ternooy Apèl
De roode pet! Uitvoerende De Nederlandsche Tooneelvereeniging (1893-1912) 1910/1911 17 september 1910 Adriaan van der Horst
De onbekende vrouw (La femme X.....) Uitvoerende De Nederlandsche Tooneelvereeniging (1893-1912) 1910/1911 25 oktober 1910 Adriaan van der Horst
De walskoning (Der Grosse Name) Uitvoerende De Nederlandsche Tooneelvereeniging (1893-1912) 1910/1911 5 november 1910 Adriaan van der Horst
De verkochte ziel Uitvoerende De Nederlandsche Tooneelvereeniging (1893-1912) 1910/1911 29 november 1910 Mari J. Ternooy Apèl
Sara Burgerhart Uitvoerende De Nederlandsche Tooneelvereeniging (1893-1912) 1910/1911 17 juli 1911 Mari J. Ternooy Apèl
Smarten van Satan Uitvoerende De Nederlandsche Tooneelvereeniging (1893-1912) 1911/1912 19 september 1911 Louis Chrispijn jr.
Vorstenschool Uitvoerende De Nederlandsche Tooneelvereeniging (1893-1912) 1911/1912 25 september 1911 Herman Schwab
Discipline Uitvoerende De Nederlandsche Tooneelvereeniging (1893-1912) 1911/1912 30 september 1911 Louis Chrispijn jr.
Judas Ish Karioth Uitvoerende De Nederlandsche Tooneelvereeniging (1893-1912) 1911/1912 27 oktober 1911 Herman Schwab
De gepensioneerden Uitvoerende De Nederlandsche Tooneelvereeniging (1893-1912) 1911/1912 1 december 1911 Louis Chrispijn jr.
Gepensionneerden Uitvoerende De Nederlandsche Tooneelvereeniging (1893-1912) 1910/1911 1 december 1911 Louis Chrispijn jr.
Moderne kinderen Uitvoerende De Nederlandsche Tooneelvereeniging (1893-1912) 1911/1912 17 februari 1912
De Familie Lehmann Uitvoerende De Nederlandsche Tooneelvereeniging (1893-1912) 1911/1912 2 maart 1912 Herman Schwab
De familie Lehmann Uitvoerende De Nederlandsche Tooneelvereeniging (1893-1912) 1911/1912 3 maart 1912 Hermann Schwab
De vijf frankforters Uitvoerende N.V. Het Tooneel 1912/1913 22 september 1912 Willem Royaards
't Café'tje Uitvoerende N.V. Het Tooneel 1912/1913 26 september 1912 Willem Royaards
Gijsbreght van Aemstel Uitvoerende N.V. Het Tooneel 1912/1913 24 december 1912 Willem Royaards
Het levende lijk Uitvoerende N.V. Het Tooneel 1912/1913 12 april 1913 Willem Royaards
De student thuis Uitvoerende N.V. Het Tooneel 1912/1913 13 april 1913 Alex Faassen (1839-1931)
Het levende lijk Uitvoerende N.V. Het Tooneel 1912/1913 13 april 1913 Willem Royaards
Arsène Lupin Uitvoerende N.V. Het Tooneel 1913/1914 19 september 1913 Alex Faassen (1873-1911)
Geleerde vrouwen (Les femmes savantes) Uitvoerende N.V. Het Tooneel 1913/1914 10 februari 1914 Jan Musch
Haar boek (Das Buch einer Frau) Uitvoerende N.V. Het Tooneel 1913/1914 12 maart 1914 Willem Royaards
Oedipus Uitvoerende N.V. Het Tooneel 1913/1914 27 maart 1914 Willem Royaards
Elisa Uitvoerende N.V. Het Tooneel 1913/1914 11 april 1914 Alex Faassen (1839-1931)
Een midzomernachtdroom Uitvoerende N.V. Het Tooneel 1913/1914 11 juni 1914 Willem Royaards
Janus Tulp Uitvoerende N.V. Het Tooneel 1914/1915 2 oktober 1914 Jan Musch
Fanny's eerste tooneelstuk (Fanny first play) Uitvoerende N.V. Het Tooneel 1914/1915 28 november 1914 Willem Royaards
De schooljuffrouw (The schoolmistress) Uitvoerende N.V. Het Tooneel 1914/1915 4 december 1914 Alex Faassen (1839-1931)
Grompie Uitvoerende N.V. Het Tooneel 1914/1915 24 december 1914 Willem Royaards
De heks van Haarlem Uitvoerende N.V. Het Tooneel 1914/1915 13 februari 1915 Willem Royaards
'n Avond uit Uitvoerende N.V. Het Tooneel 1914/1915 22 mei 1915 Jan Musch
Binnen de wet Uitvoerende N.V. Het Tooneel 1915/1916 7 september 1915 Willem Royaards
Notabelen Uitvoerende N.V. Het Tooneel 1915/1916 20 november 1915 Willem Royaards
De hydra Uitvoerende N.V. Het Tooneel 1915/1916 1 januari 1916 Henri Brondgeest
De run op de bank Uitvoerende N.V. Het Tooneel 1915/1916 5 mei 1916
Het moderne echtpaar Uitvoerende N.V. Het Tooneel 1916/1917 8 september 1916 Henri Brondgeest
Het donkere punt Uitvoerende N.V. Het Tooneel 1916/1917 8 december 1916 Hubert Laroche
Driekoningenavond Uitvoerende N.V. Het Tooneel 1916/1917 5 januari 1917 Willem Royaards
Aapje 117 Uitvoerende Frascati's Kluchtspel Ensemble 1916/1917 28 juli 1917 Anton van Elsen
Buitengewone voorstellingen van Royaards' klein tooneel Uitvoerende Willem Royaards 1918/1919 1 augustus 1917 Louis Saalborn, Hubert Laroche
De koningin van de lucht Uitvoerende N.V. Het Tooneel 1917/1918 11 september 1917 Willem Royaards
Categorie:Palestina Uitvoerende N.V. Het Tooneel 1917/1918 1 februari 1918 Willem Royaards
Goethe's Faust Uitvoerende N.V. Het Tooneel 1917/1918 30 maart 1918 Willem Royaards
Faust Uitvoerende N.V. Het Tooneel 1917/1918 30 maart 1918 Willem Royaards
De vergulde krakeling Uitvoerende N.V. Het Tooneel 1918/1919 6 september 1918 Willem Royaards
Freuleken Uitvoerende N.V. Het Tooneel 1918/1919 8 april 1919 Willem Royaards
Prellstein's erfenis Uitvoerende Het Hollandsch Tooneel 1919/1920 1 september 1919
De schepper Uitvoerende Het Hollandsch Tooneel 1919/1920 3 januari 1920 Elias van Praag
De vliegende Hollander Uitvoerende N.V. De Tooneelvereeniging 1920/1921 1 september 1920 Herman Heijermans
Ghetto Uitvoerende N.V. De Tooneelvereeniging 1920/1921 18 oktober 1920 Herman Heijermans
De roovers Uitvoerende N.V. De Tooneelvereeniging 1920/1921 1 februari 1921 Herman Heijermans
Esther's verloving Uitvoerende N.V. De Tooneelvereeniging 1920/1921 1 mei 1921 Herman Heijermans
Marie Antoinette Uitvoerende N.V. De Tooneelvereeniging 1920/1921 9 juni 1921 Marie van Westerhoven
De Sabijnsche maagdenroof Uitvoerende N.V. De Tooneelvereeniging 1920/1921 20 juni 1921
De groote Don Juan (The great lover) Uitvoerende Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) 1922/1923 2 augustus 1922 Henri de Vries
Zaken zijn zaken Uitvoerende Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) 1922/1923 9 september 1922 Hubert la Roche
Welkom vreemdeling! Uitvoerende Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) 1922/1923 14 oktober 1922 Willem Royaards
Fedora Uitvoerende Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) 1922/1923 8 februari 1923 Louis van Gasteren
Danton's dood Uitvoerende Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) 1922/1923 14 maart 1923 Willem Royaards, Oscar Strnad
Rondom de kroningslinde Uitvoerende Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) 1923/1924 6 september 1923 Louis Gimberg
De veroveraars Uitvoerende Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) 1923/1924 26 september 1923 Hubert la Roche
Grompie Uitvoerende Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) 1923/1924 22 december 1923 Willem Royaards
Ik dien Uitvoerende Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) 1923/1924 16 februari 1924 Willem Royaards
Marie Antoinette Uitvoerende Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) 1923/1924 1 juni 1924 Elias van Praag
't Gouden haantje Uitvoerende Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) 1924/1925 1 september 1924 Louis Saalborn
Het gestolen collier (Perlen) Uitvoerende Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) 1924/1925 23 september 1924
De vrouw van brons en de man van kristal Uitvoerende Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) 1924/1925 27 september 1924
Het huis der duisternis Uitvoerende Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) 1924/1925 27 september 1924 Willem Royaards
Blauwbaards achtste vrouw Uitvoerende Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) 1924/1925 30 oktober 1924 Willem Royaards
Schakels Uitvoerende Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) 1924/1925 6 december 1924 Willem Royaards
Uitkomst Uitvoerende Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) 1924/1925 28 februari 1925 Willem Royaards
Inkwartiering Uitvoerende N.V. Het Nieuwe Nederlandsche Tooneel 1924/1925 20 juni 1925 Louis Saalborn
Oud Heidelberg Uitvoerende Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) 1924/1925 27 juni 1925 Louis Saalborn
Oud Heidelberg Uitvoerende N.V. Het Nieuwe Nederlandsche Tooneel 1924/1925 27 juni 1925 Louis Saalborn
De vrouw in het spel Uitvoerende Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) 1924/1925 1 juli 1925 Herman Roelvink
De vrouw in 't spel Uitvoerende Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) 1924/1925 1 juli 1925 Louis Saalborn
De bibliothekaris Uitvoerende Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) 1924/1925 11 juli 1925 Louis Saalborn
De Bibliothecaris Uitvoerende N.V. Het Nieuwe Nederlandsche Tooneel 1924/1925 11 juli 1925 Louis Saalborn
De baas zoekt een vrouw Uitvoerende N.V. Het Nieuwe Nederlandsche Tooneel 1925/1926 1 september 1925 Louis Saalborn
Jephta Uitvoerende N.V. Het Nieuwe Nederlandsche Tooneel 1925/1926 18 september 1925 Louis Saalborn
De fabriek Rutherford (Rutherford and Son) Uitvoerende NV Het Nieuw Rotterdamsch Tooneel (1925-1929) 1925/1926 10 november 1925 Frits Tartaud
Lottelene Uitvoerende N.V. Het Nieuwe Nederlandsche Tooneel 1925/1926 11 december 1925 Louis Saalborn
Nummer zeventien or De noodlottige gelijkenis Uitvoerende N.V. Het Nieuwe Nederlandsche Tooneel 1925/1926 9 februari 1926 Bart Kreeft, Carl Rössler
Oud Heidelberg Uitvoerende N.V. Het Nieuwe Nederlandsche Tooneel 1925/1926 10 april 1926
Schweiger Uitvoerende N.V. Het Nieuwe Nederlandsche Tooneel 1926/1927 25 september 1926 Louis Saalborn
De familie Lehmann Uitvoerende N.V. Het Nieuwe Nederlandsche Tooneel 1926/1927 26 september 1926
De opstandigen Uitvoerende N.V. Het Nieuwe Nederlandsche Tooneel 1926/1927 6 november 1926 Louis Saalborn
De krijtkring Uitvoerende N.V. Het Nieuwe Nederlandsche Tooneel 1926/1927 8 januari 1927 Louis Saalborn
Mercadet Uitvoerende N.V. Het Nieuwe Nederlandsche Tooneel 1926/1927 20 januari 1927
Spel van liefde en dood Uitvoerende N.V. Het Nieuwe Nederlandsche Tooneel 1926/1927 2 april 1927 Louis Saalborn
De valstrik Uitvoerende N.V. Het Nieuwe Nederlandsche Tooneel 1926/1927 30 april 1927 Louis Saalborn
Op hoop van zegen Uitvoerende N.V. Het Nieuwe Nederlandsche Tooneel 1926/1927 14 mei 1927 Elias van Praag
Meneer Pastoor bij de rijken Uitvoerende N.V. Het Nieuwe Nederlandsche Tooneel 1926/1927 4 juni 1927 Louis Saalborn
Boeven en burgers Uitvoerende N.V. Het Nieuwe Nederlandsche Tooneel 1927/1928 24 september 1927 Louis Saalborn
Broadway Uitvoerende N.V. Het Nieuwe Nederlandsche Tooneel 1927/1928 26 november 1927 Louis Saalborn
Abie's Rose Mary Uitvoerende N.V. Het Nieuwe Nederlandsche Tooneel 1927/1928 1 maart 1928 Louis Saalborn
De storm Uitvoerende N.V. Het Nieuwe Nederlandsche Tooneel 1927/1928 24 maart 1928 Louis Saalborn
De vijf Frankforters Uitvoerende N.V. Het Nieuwe Nederlandsche Tooneel 1927/1928 14 april 1928 Louis Saalborn
De weg naar de hel Uitvoerende N.V. Het Nieuwe Nederlandsche Tooneel 1927/1928 1 mei 1928 Louis Saalborn
De getemde feeks Uitvoerende N.V. Het Nieuwe Nederlandsche Tooneel 1928/1929 27 oktober 1928 Louis Saalborn
Een midzomernachtdroom Uitvoerende N.V. Het Nieuwe Nederlandsche Tooneel 1928/1929 1 januari 1929 Louis Saalborn
Andere leiders Uitvoerende N.V. Het Nieuwe Nederlandsche Tooneel 1928/1929 16 februari 1929 Louis Saalborn
Robert, Bertram & cie Uitvoerende N.V. Het Nieuwe Nederlandsche Tooneel 1928/1929 16 maart 1929 Elias van Praag
Rivalen Uitvoerende N.V. Het Nieuwe Nederlandsche Tooneel 1929/1930 21 september 1929 Louis Saalborn
Veel leven om niets Uitvoerende N.V. Het Nieuwe Nederlandsche Tooneel 1929/1930 9 november 1929 Louis Saalborn
Kwart voor tien Uitvoerende N.V. Het Nieuwe Nederlandsche Tooneel 1929/1930 14 december 1929 Louis Chrispijn jr.
Lucifer Uitvoerende N.V. Het Nieuwe Nederlandsche Tooneel 1929/1930 5 maart 1930 Louis Saalborn
Beschuit met muisjes Uitvoerende N.V. Het Nieuwe Nederlandsche Tooneel 1929/1930 6 maart 1930 Elias van Praag
Oud Heidelberg Uitvoerende Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) 1930/1931 6 april 1930 Elias van Praag
Liefde's lief en leed Uitvoerende Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) 1930/1931 30 augustus 1930 Louis Saalborn
Storm in een glas water Uitvoerende Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) 1930/1931 26 september 1930 Elias van Praag
De satanskerel Uitvoerende Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) 1930/1931 25 oktober 1930 Louis Saalborn
Gysbreght van Aemstel Uitvoerende Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) 1930/1931 1 januari 1931 Louis Saalborn
Driekoningenavond Uitvoerende Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) 1930/1931 14 februari 1931 Willem Royaards, Louis Saalborn
Oplichters Uitvoerende Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) 1930/1931 27 april 1931 Louis Saalborn
Ferdy's bekeering Uitvoerende Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) 1931/1932 5 september 1931 August Defresne
De kapitein van Köpenick Uitvoerende Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) 1931/1932 31 oktober 1931 Louis Saalborn
Süss, de jood Uitvoerende Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) 1931/1932 24 december 1931 Louis Saalborn
Gijsbreght van Aemstel Uitvoerende Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) 1931/1932 1 januari 1932 Albert van Dalsum
Gijsbreght van Aemstel Uitvoerende Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) 1931/1932 1 januari 1932 Albert van Dalsum
Gysbreght van Aemstel Uitvoerende Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) 1931/1932 1 januari 1932 Willem Royaards, Albert van Dalsum
Het geheim van de idioot Uitvoerende Gelegenheidscombinaties 1931/1932 27 februari 1932 Johan de Meester jr.
Het geheim van den idioot Uitvoerende Gelegenheidscombinaties 1931/1932 27 februari 1932 Johan de Meester jr.
Süss, de jood Uitvoerende Vereenigde Spelers 1931/1932 26 maart 1932 Louis Saalborn
Goethe's Faust (I deel) Uitvoerende Vereenigde Spelers 1931/1932 2 april 1932 Louis Saalborn
Flora Tosca Uitvoerende N.V. Het Nederlandsch Tooneel 1931/1932 1 mei 1932 Elias van Praag
Blanke ballast (White cargo) Uitvoerende Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) 1931/1932 14 mei 1932 Louis Saalborn
De vagebond koning (The vagabond king) Uitvoerende De Operettezangers 30 juli 1932 Johan de Meester jr.
'n Lot... 'n nacht... 'n millioen Uitvoerende Gezelschap Louis Saalborn 1932/1933 17 oktober 1932 Louis Saalborn
Egmond Uitvoerende Gezelschap Louis Saalborn 1932/1933 8 december 1932 Louis Saalborn
De Sabijnsche maagdenroof Uitvoerende Gezelschap Louis Saalborn 1932/1933 5 januari 1933
Een koninkrijk voor een vrouw Uitvoerende Gezelschap Louis Saalborn 1932/1933 4 maart 1933 Elias van Praag
De vrede van Versailles Uitvoerende Gezelschap Louis Saalborn 1932/1933 1 april 1933 Louis Saalborn
Het proces Vivien Ware en Dolores Divine Uitvoerende Nederlandsch Tooneelgezelschap 1932/1933 3 juni 1933 Constant van Kerckhoven jr.
Maar 'n droom Uitvoerende Het Nederlandsch Tooneel Combinatie 1932/1933 19 juli 1933 Bets Ranucci-Beckmann
Maar 'n droom Uitvoerende Gelegenheidscombinaties 1932/1933 19 juli 1933 Bets Ranucci-Beckmann
Vagebond-Koning (The Vagabond King) Uitvoerende Residentie Operettegezelschap 1 september 1933 Johan Boskamp
De Vagebond Koning Uitvoerende Residentie Operettegezelschap 1933/1934 1 september 1933 Johan Boskamp
Kalenner geeft vol gas Uitvoerende Gezelschap Louis Saalborn 1933/1934 11 november 1933 Louis Saalborn
Allerzielen Uitvoerende Het Nederlandsch Tooneel Combinatie 1933/1934 21 december 1933
De duivel in de vrouw Uitvoerende Het Nederlandsch Tooneel Combinatie 1933/1934 19 maart 1934 Willem Royaards
Mijn vrouw verlangt salaris Uitvoerende Combinatie 1934 1933/1934 30 juni 1934 Constant van Kerckhoven jr.
Tropenadel Uitvoerende Combinatie 1934 1933/1934 21 juli 1934
't Vrouwtje van papa Uitvoerende Ensemble Julia de Gruyter 1934/1935 1 november 1934 Constant van Kerckhoven jr.
Sex-appeal in de politiek Uitvoerende Het Nederlandsch Tooneel Combinatie 1934/1935 1 mei 1935 Elias van Praag
Sex-Appeal in de politiek Uitvoerende Het Nederlandsch Tooneel Combinatie 1934/1935 1 mei 1935 Elias van Praag
Hoogeschool der liefde Uitvoerende Het Blijspelgezelschap 1934/1935 29 juni 1935 Constant van Kerckhoven jr.
Idealen in blik Uitvoerende Het Blijspelgezelschap 1934/1935 20 juli 1935 Constant van Kerckhoven jr.
De demi-monde Uitvoerende Het Blijspelgezelschap 1935/1936 23 oktober 1935 Constant van Kerckhoven jr.
De filmstar... vóór het doek! Uitvoerende Het Blijspelgezelschap 1935/1936 16 november 1935 Constant van Kerckhoven jr.
Gala Nachtvoorstelling ter gelegenheid van het 30-jarig jubuleum van Henri Wallig Uitvoerende Gelegenheidscombinaties 1935/1936 25 maart 1936
Sensatie-roman Uitvoerende Het Blijspelgezelschap 1935/1936 5 juni 1936 Constant van Kerckhoven jr.
Liefde in 1906 (Ah, wilderness!) Uitvoerende Toneelgroep Het Masker (1933-1947) 1936/1937 30 september 1936 Ko Arnoldi
Hoogeschool der liefde Uitvoerende Toneelgroep Het Masker (1933-1947) 1936/1937 18 oktober 1936
Schip in nood Uitvoerende Toneelgroep Het Masker (1933-1947) 1936/1937 2 december 1936 Constant van Kerckhoven jr.
Het nest Uitvoerende Toneelgroep Het Masker (1933-1947) 1936/1937 27 januari 1937 Ko Arnoldi
Het drijvende eiland Uitvoerende Gelegenheidscombinaties 1938/1939 3 juni 1939 Cor Hermus
Kaap de Goede Hoop Uitvoerende Het Joodsche Kleinkunst-Ensemble 1941/1942 11 april 1942 Eduard Veterman
De Czardâsvorstin Uitvoerende Het Joodsche Kleinkunst-Ensemble 1941/1942 18 april 1942 Sylvain Poons
Doktersgeheim Uitvoerende Het Joodsche Kleinkunst-Ensemble 1941/1942 13 mei 1942 Eduard Veterman

Trivia

Naast zijn professionele werkzaamheden heeft Van Praag diverse liefhebberijen. “Zo houd ik bijvoorbeeld van goede literatuur en van de film. Na de film komt de sport.” Van Praag is zijn hele leven lang lid van AFC, de Amsterdamsche Football Club.

Bronnen

  • Acteurs- en Kleinkunstenaars-Lexicon van Piet Hein Honig, 1984
  • Personaliamap Elias van Praag (nr. 1905) van het Theater Instituut Nederland
  • Email: 21 december 2006: Oorlogsnazorg Rode Kruis, Raymund Schütz.
  • Telefoon: 22 december 2006: NIOD, Hubert Berkhout (over de veroordeling van Elias van Praag, Landesgericht ipv Luftgaugericht, par. 1, 3 van de Verordening 200/41 (zie verordeningenblad 1942, pag, 846) en het feit dat Van Praag de 1.000 gulden boete heeft betaald. Ook de info dat Kleve een tuchthuis was waar meer Nederlanders zaten is van hem).
  • Het lidmaatschap van AFC is gevonden via internet: Website AFC
  • Voor enkele personalia gegevens is het Gemeentearchief Amsterdam geraadpleegd; o.m. trouwdatum, naam echtgenote, huisadres.