Mary Smithuysen

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
NAAM: Mary Smithuysen
ONDERSCHRIFT: Foto: Godfried de Groot, 1937. Collectie TIN.
GEBOREN: Amsterdam 11 december 1906
OVERLEDEN: Laren/NH 24 november 1992
LAND: Nederland
BEROEP: Danser, Acteur

Mary (geboren: Marie) Smithuysen (Amsterdam 11 december 1906 - Laren/NH 24 november 1992) was een Nederlandse danseres en actrice.

Biografie

Mary Smithuysen volgde vanaf haar negende jaar balletlessen (o.m. bij Lili Green) in Nederland en Duitsland en ging op haar 16e jaar naar Amerika om een dansopleiding te volgen bij Adolph Bolm in Chicago. Zij trad in het Chicago Opera Ballet op met een groep leerlingen van het Bolm Institute, maar keerde na ruim twee jaar huiswaarts, toen zij haar voet had gebroken. Na enige maanden rust kon zij haar dansloopbaan hervatten en opende een eigen school in Amsterdam.

Bij het Schouwtooneel, waar zij in "Peer Gynt" danste, leerde zij Jan Musch kennen. Zij trouwde met hem in 1928 en maakte direct daarop een tournee door Nederlands-OostIndië. Zij maakte er haar acteerdebuut en werkte tot haar scheiding in 1948 voornamelijk samen met haar man, o.a. bij Tooneelgroep Het Masker, en ook in Musch' G.G. Cabaret, direct na de bevrijding.

Zij stond, zij het met enkele onderbrekingen, op de planken tot 1977 en heeft zich daarnaast tot 1979 met radio, televisie en film beziggehouden. Pieter Groenier was een zoon uit haar tweede huwelijk met Ben Groenier.

Theater/Dans

Voor een overzicht van alle voorstellingen zie: Alle voorstellingen van Mary Smithuysen

Film

TV

Overig

  • Gehuwd met Jan Musch in 1928.
  • Gescheiden van Jan Musch in 1948.
  • Gehuwd met Binne (Ben) Groenier op 19-12-1950 te Amsterdam.

Trivia

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners