August Defresne

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

August Defresne (1893 - 1961) was een Nederlands toneelschrijver en regisseur en toneelleider. Hij vormde met van Albert van Dalsum het Oost-Nederlandsch Tooneell en richtte in 1932 de Amsterdamsche Tooneel Vereeniging op. Hij was voorvechter van het "getuigend toneel".

Voor de oorlog was Defresne regisseur-dramaturg van het Nederlandsche Tooneel, na de oorlog behoorde hij tot de Vijf mei-groep en de Stichting Amsterdamsch-Rotterdamsch Tooneelgezelschap. Van 1947 tot 1953 was hij met van Dalsum samen leider van het Amsterdams Toneelgezelschap (A.T.G.).

Tot zijn belangrijkste regies behoren Brechts "Driestuiversopera", O'Neills "Liefde onder de olmen", Pirandello's "Beter dan vroeger", Shaws "St. Joan", Sophokles' "Elektra", Euripides' "Medea", Aristophanes' "De vogels", Vondels "Gysbreght", Zuckmayers "Circus Knie", Thornton Wilders "Onze stad", Franz Werfels "Paulus onder de Joden", Shakespeare's "Richard III" en "Koning Lear". Defresne schreef "Koningen" (1923), "De uitvreter" ('26), "De rare rechter" ('29), "De woonschuit" ('24), "Andere leiders" ('28), "Het onbewoonde eiland" ('41), "De naamlozen van 1942" ('45), "1948 Anno Christi" ('48) en stukken als "De woekeraarster", "Moordromance", "Valse bankbiljetten", "Lord Lister legende", "Boeven en burgers", "Cagliostro" e.a.

Defresne was lid van de Raad van de Kunst, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Toneelkunstenaars, vice-voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Toneelschrijvers en lid van tal van jury's en commissie.

De Defresne prijs, die naar hem genoemd werd, werd jaarlijks uitgeloofd door de Nederlandse Vereniging van Toneelkunstenaars voor de beste dramaregie.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellinge die hij heeft geregisseerd onder de naam A. Defresne

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur


Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de vertaling

Externe Links

Bronnen

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners