Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Wim-Meilink.jpg


Wim Meilink. Fotograaf onbekend.

NaamWim Meilink
Geboortedatum1908
Geboorteplaats Amsterdam
Overlijdensdatum1971
Overlijdensplaats Berkhout
BeroepPoppenspeler
DisciplinePoppenspel
Externe databases:
VIAF

Wim Meilink (1908-1971) was een Nederlandse poppenspeler. Hij behaalde de onderwijsakte aan de kweekschool te Amsterdam. Hij en zijn vrouw Gerda Meilink-Spit kwamen in 1944 in aanraking met het poppenspel. Zij speelden stukken met Jan Klaassen. Na de oorlog gingen ze daarme door; zij speelden zowel met handpoppen als met marionetten en breidden hun repertoire uit met spelen als Blauwbaard, Kasper bij de Kannibalen en Spooknacht.

Van 1946 tot 1954 speelden zij voorstellingen in hun poppentheater De Notedop in Amsterdam, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Na 1954 werden zij een reizend theater met uitsluitend hand- en stokpoppen. Tot 1969 reisden zij rond met hun poppentheater en maakten zij tientallen nieuwe producties.

Wim Meilink was voorts een van de belangrijkste pleitbezorgers voor een oeuvreprijs voor de beste poppenspeler. Deze werd uiteindelijk ingesteld door de Nederlandse Vereniging voor het Poppenspel. Deze driejaarlijkse prijs werd naar hem vernoemd: de Wim Meilinkprijs en in 1980 voor het eerst uitgereikt.


Van deze persoon is geen enkele bijdrage aan een theater- of dansproductie geregistreerd op de TheaterEncyclopedieOm dit te verbeteren, vult u op de betreffende pagina('s) over theater- of dansproducties de bijdragen van deze persoon aan..


Overig

In de Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA (Stichting TiN) bevinden zich veel poppen van Wim en Gerda Meilink. Vele handpoppen en marionetten werden al in 1983 aan het toenmalige Nederlands Theater Instituut geschonken; daarnaast zijn enkele stokpoppen, handpoppen en decors van de poppenkast afkomstig uit de Stichting Poppenspelcollecties te Rotterdam.

Bronnen

  • Productiedatabase
  • J.J. Bollebakker, G.J.M. Sonnemans, I. Vink, "Theater uit handen. Nederlands poppen- en schimmentheater na 1900. Een collectie", Dordrecht 1992.