In verband met websiteonderhoud is het tussen vrijdag 18 juni 16:00u en (naar verwachting) woensdag 23 juni 11:30u niet mogelijk om bewerkingen te doen op de Theaterencyclopedie. Het bekijken van de websitepagina's blijft wel mogelijk.

Stichting Poppenspelcollecties

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Stichting Poppenspelcollecties

In 1974 werd in Dordrecht de Stichting Poppenspelcentrum (PSC) opgericht met als doel een plek te creëren waar theaterpoppen van Nederlandse poppenspelers verzameld konden worden. De collectie groeit in de jaren daarop uit tot een belangrijke verzamelin en in 1982 wordt daartoe het Poppenspelcentrum in Dordrecht geopend. In 1988 wordt de collectie in zijn geheel in langdurig bruikleen gegeven aan het Historisch Museum Rotterdam, waar de collectie in het Schielandhuis wordt opgeslagen. De naam verandert daarbij in "Stichting Poppenspelcollecties".

Schenking aan het Allard Pierson, Theatercollectie

In 2014 kon de collectie niet langer in het Historisch Museum Rotterdam blijven. Daarop werd besloten om een selectie van de collectie te schenken aan de Bijzondere Collecties UvA (Stichting TiN) (inmiddels: Allard Pierson, Theatercollectie). In totaal 375 theaterpoppen en 365 schimmen zijn eind 2014 vanuit Rotterdam in het depot in Amsterdam Zuid-Oost aangekomen.

Poppen- en schimmenspelers waarvan werk is geschonken, zijn: Henk Abbing, Francine Abbing, Lou Ten Bosch, Dorris Boelaart, Rico Bulthuis, Damiët van Dalsum, Wim Engel en Toni Engel-Bolkestein, Jan Nelissen, Jan Weiland, Tejater Oei, Feike Boschma, Albert Winsemius, Chiel de Boer, Ger Boonstra, Ko Doncker, Herman Kruyder, Pieter van Gelder, Frans ter Gast, Maarten Oostwoud Wijdenes, Wim Meilink, Gerda Meilink-Spit en Aad de Haas.