De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Gerda-Meilink-Fotograaf-onbekend.jpg


Gerda Meilink-Spit. Fotograaf onbekend.

NaamGerda Meilink-Spit
Geboren29 mei 1908
Amsterdam
BeroepPoppenspeler
DisciplinePoppenspel

Biografie

Gerda Meilink-Spit en haar man Wim Meilink kwamen in 1944 in aanraking met het poppenspel. Zij speelden stukken met Jan Klaassen. Na de oorlog gingen ze daarme door; zij speelden zowel met handpoppen als met marionetten en breidden hun repertoire uit met spelen als Blauwbaard, Kasper bij de Kannibalen en Spooknacht.

Van 1946 tot 1954 speelden zij voorstellingen in hun poppentheater De Notedop in Amsterdam, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Na 1954 werden zij een reizend theater met uitsluitend hand- en stokpoppen. Tot 1969 reisden zij rond met hun poppentheater en maakten zij tientallen nieuwe producties.

Overig

In de Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA (Stichting TiN) bevinden zich veel poppen van Wim en Gerda Meilink. Vele handpoppen en marionetten werden al in 1983 aan het toenmalige Nederlands Theater Instituut geschonken; daarnaast zijn enkele stokpoppen, handpoppen en decors van de poppenkast afkomstig uit de Stichting Poppenspelcollecties te Rotterdam.

Bronnen

  • Productiedatabase
  • J.J. Bollebakker, G.J.M. Sonnemans, I. Vink, "Theater uit handen. Nederlands poppen- en schimmentheater na 1900. Een collectie", Dordrecht 1992.