Toer van Schayk: Repertoire - Choreografie

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Toer van Schayk. Foto: Jean van Lingen. Herkomst: Privécollectie.


Eenlevenlangtheater Toer van Schayk:

Choreografie

"Van Schayks werkwijze is uniek. Hij tekent van tevoren en detail al zijn balletten uit: de passen, de ruimtelijke patronen. Die verbindt hij met de muzieknotatie. Het zijn tekeningen die letterlijk voor je ogen gaan dansen. Gewapend met die partituren duikt hij steevast de studio in." (Geciteerd uit: De Volkskrant, Isabella Lanz, 12 juni 1998).

In 1971 maakte danser/kostuum- en decorontwerper Toer van Schayk, mede op aandringen van collega, vriend en zielsverwant Rudi van Dantzig zijn eerste choreografie. Dat werd de voorstelling Onvoltooid verleden tijd, waarvoor hij ook zelf de kostuums en decors ontwierp. Het was een combinatie die hij vele malen maakte. Vaak creërde hij ook de kostuums en/of ontwerpen bij de balletten van Rudi van Dantzig, en soms tekende hij alléén voor de choreografie en werden de decors en kostuums door iemand anders gemaakt.

Een representatief overzicht van de balletten met choreografie van Toer van Schayk, maar met decors en kostuums van een andere ontwerper, vindt u hieronder.

Foto's

Dansnotatie, door Toer van Schayk. Herkomst: Privécollectie. Piste 161918.jpg

Links: Dansnotatie van Toer van Schayk. Herkomst: Privécollectie. Rechts: Beeld uit de voorstelling Piste met choreografie van Toer van Schayk (1998). Te zien zijn Tamara Beudeker en Nathalie Schulte. Foto: Hans Gerritsen. Collectie TIN.

Overzicht van de voorstellingen