Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamTheater 't Hoogt, Utrecht
PlaatsUtrecht
TypeTheaterzaal
Openingsdatum20 juni 1973


Informatie

Dit theater – aanvankelijk een belangrijk podium in het landelijke kleine-zalencircuit en thans een gerenommeerd filmhuis – is gevestigd in zeven monumentale panden uit de zeventiende eeuw. Adressen: Hoogt 4, 6/A, 6/B, 8, 10 en Slachtstraat 3 en 5.

Het oorspronkelijke adres was Hoogstraat, vanwege de hogere ligging ten opzichte van b.v. de Slachtstraat. De naam werd al spoedig verbasterd tot ’t Hoogt. Het theater werd op 20 juni 1973 geopend met een Spectâcle Coupé voor genodigden. Het film- en eethuis (Hoogt 8 en 10) waren op 12 januari 1973 al van start gegaan.

De theaterzaal met vlakke vloer had, tot de verbouwing in de jaren tachtig van de vorige eeuw, een vrij laag balkon waarvan de zijbeuken doorliepen tot de achterwand van het toneel. Een groot obstakel bij de decorbouw en het uitlichten. Het binnenbrengen van de decors, spots en andere attributen was trouwens ook geen sinecure. Alles moest met de hand omhoog worden getakeld: de zaal lag namelijk niet op straatniveau. Het publiek zat op ongemakkelijke, blauwe bankjes waarvan het aantal afhing van de voor de voorstelling benodigde toneeldiepte van de flexibele speelruimte. Met het maximaal aantal toeschouwers nam men het niet al te nauw. Aantallen van 200 tot 250 zijn genoemd, wat gepaard ging met veel duwen en persen. Nu staan er 126 plastic kuipjes, wat meer in overeenstemming is met de brandweervoorschriften. In 1992 verloor ’t Hoogt door het gemeentelijke subsidiebeleid zijn theaterfunctie. De theaterzaal werd de derde filmzaal.

Premieres

Zie Voorstellingen die in dit theater in première zijn gegaan

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007