Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Stichting Musical 1986

Stichting Musical 1986 (1982-1986) was een initiatief van Benjamin Feliksdal om de Nederlandse musical meer op de kaart te zetten. Dit wilde hij verwezenlijken aan de hand van een gesubsidieerde opleiding voor acteurs. Feliksdal droeg het project op aan zijn oude lerares Florrie Rodrigo.

Deze opleiding tot theaterdanser en musicalartiest was voor twintig jongeren en bestond van 1980 tot 1987. Musical '86 richtte zich op de voorbereiding, het ontwerp en de uiteindelijke productie van een Nederlandse dansmusical naar het beeld van de musicals in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De dynamiek van muziek, zang en dans stond centraal. De opleiding bevatte verschillende theater- en dansdisciplines zoals spel, muziek en zang, jazzdance, tapdans, en ballet.

Informatie

In 1982 kreeg ex-danser Benjamin Feliksdal het plan om tien jongens en tien meisjes tussen de veertien en twintig jaar een gratis theateropleiding te bieden, gefinancierd met sponsorgeld. Deze twintig jongeren zouden aan het eind van deze vierjarige opleiding samen in een musical spelen, die na de première in Carré door Europa zou reizen. Het initiatief heette eerst Musical Workshop, maar werd later bekend onder de naam Stichting Musical 1986. Het thema voor deze musical werd door middel van een prijsvraag gekozen, waarbij het uitgangspunt ‘de belevingswereld van jongeren in de jaren tachtig’ was. Op deze manier zou er nieuw Nederlands musical materiaal komen, wat de Nederlandse musical een boost zou moeten geven. De winnaar kreeg 860 gulden.

Kritiek op Stichting Musical 1986
In september 1982 werd bekend dat er al drie kinderen hadden afgehaakt en dat er nieuwe audities werden gedaan om hen te vervangen. De stichting plaatste een oproep in de krant om nieuwe jongens te stimuleren zich aan te melden zodat de balans tussen jongens en meisjes gelijk bleef.

Een jaar nadat het idee op tafel was gekomen, werd de winnaar van de prijsvraag bekendgemaakt in Carré. Het was Jan ten Hoopen, bekend van onder meer succesliedjes voor Connie Vink en Lee Towers. Hij schreef een verhaallijn over de ‘struggle for future’.

Hoewel er herhaaldelijk oproepen waren gedaan voor nieuwe leerlingen, verklaarde Feliksdal in 1984 dat de nieuwkomers al snel af vielen. De zestien kinderen die er vanaf het begin bij waren zouden de musical uitvoeren.

De acteur Lex Goudsmit presenteerde in 1984 een evenement voor de fondsenwerving die de stichting georganiseerd had. Tijdens de “Award Musical 1986” in het Concertgebouw kreeg elk bedrijf dat een donatie van tienduizend gulden of meer had gedaan een bronzen beeldje mee naar huis, gemaakt door de Amsterdamse kunstenaar Arie Schippers. De bedrijven die een donatie toezegden waren Ahold en Comité Zomerzegels, die ook daarvoor al belangrijke sponsoren waren.

In oktober 1986 publiceerde theatercriticus Hans Vogel een kritisch artikel in Het Parool over Stichting Musical 1986 naar aanleiding van de presentatie van het nieuwe idee. Tijdens deze presentatie werd namelijk bekendgemaakt dat de musical niet meer gebaseerd zou zijn op het idee van Jan ten Hoopen, maar op de Engelse musical The Rocky Horror Show. Het Aanbevelingscomité was hier zeer ontevreden over. Dit idee sloot namelijk niet aan op het oorspronkelijke plan. Diverse leden trokken zich terug. Ook Carré en belangrijke sponsoren wilden niet meer meewerken aan het project, omdat ze steeds minder vertrouwen hadden in de uiteindelijke musical.

Twee dagen na het artikel van Vogel reageerde de voorzitter van de stichting, Michiel Herter, met een open brief. Hierin stelde hij dat de verandering van de aanpak nodig was aangezien de stichting het maken van een eigen productie niet haalbaar vond. De Raad voor de Kunst had met het nieuwe idee ingestemd. Herter schreef verder dat mensen die stopten met de opleiding hier over het algemeen zelf voor kozen en niet werden weggestuurd, zoals Vogel betoogde in zijn artikel. Ook vond hij het vreemd dat het Aanbevelingscomité nu zijn mening gaf, aangezien het comité niet erg betrokken was bij de productie. De voorzitter sloot de brief af met de stelling dat alle betrokkenen bij de stichting er nog steeds van overtuigd waren dat de doelstellingen gerealiseerd konden worden.

Na deze open brief is er geen verdere informatie meer over Stichting Musical 1986 gepubliceerd. Wel werd bekend dat de musical Cats zou worden opgevoerd in Carré. Een aantal van de jongeren dat bij Stichting Musical betrokken was, heeft uiteindelijk nog wel in deze musical meegespeeld.

Enkele oud-studenten van Musical '86 zijn:
Jerrel Houtsnee, musicalartiest in Joop van den Ende-producties met rollen in Fourty Second Street, Lion King en The Wiz
Ramon Visser, in Cats (Nederland, Duitsland) en Starlight Express (Duitsland)
Joyce Stevens, musicalactrice en -zangeres in Fame, West Side Story en Saterday night Fever
Ivan Cameron, zang/dans in West Side Story, A Chorus Line, The Sound of Motown, The Ritz Bros., n-DURE en Hot Black Stuff, Bubbling Brown Sugar (2007) en Five Guys Named Moe (2009). Tevens zakelijk leider van Emery Entertainment (productie van zang- en dansacts)
Marjane Austin, in West Side Story, Bubbling Brown Sugar, Faya en Josephine
Sittah Koene, in Barnum, assistent van illusionist Hans Klok, illusionist en wereldkampioen Stage Illusions
Horace Cohen, in films, tv- en theater-producties Flodder en BNN-presentator


Bronnen

  • “Jongens gevraagd.” Het Parool, 11 maart 1983. Delpher. Geraadpleegd 20 oktober 2018.
  • B, P v.d. “Wie bedenkt ‘t?” De Volkskrant, 20 november 1982. Delpher. Geraadpleegd 20 oktober 2018.
  • Herter, Michiel. Open brief aan allen die betrokken zijn bij het musical 1986 projekt of dit projekt al jaren volgen. Amsterdam, 30 oktober 1986.
  • Kunstredactie. “J. ten Hoopen wint wedstrijd ‘Wie bedenkt een musical’.” Het Parool, 11 juni 1983. Delpher. Geraadpleegd 20 oktober 2018.
  • Kunstredactie. “’Eeuwshow’ Carré: Freek’s manager maakt opzet.” Het Parool, 20 april 1984. Delpher. Geraadpleegd 20 oktober 2018.
  • Löwenhardt, Anita. “Een musical op zoek naar geld.” Trouw, 19 april 1984. Delpher. Geraadpleegd 20 oktober 2018.
  • Vogel, Hans. “Show in de maak: dansen gaat niet van hopla.” Het Parool, 25 september 1982. Delpher. Geraadpleegd 20 oktober 2018.
  • Vogel, Hans. “Ambitieus musical-jeugdplan totaal verzand.” Het Parool, 28 oktober 1986.