De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Sittah Koene.jpeg

NaamSittah Koene
Geboren19 december 1969
IJmuiden
BeroepIllusionist


Biografie

Sittah Koene (1969) is een Nederlands illusioniste die bekend is geworden onder de naam Sittah. In 2006 won ze het WK Magic, een wereldkampioenschap goochelen.

Koene groeide op in IJmuiden, in de provincie Noord Holland. Haar moeder was in die plaats balletlerares. Sittah was al vroeg bezig met podiumkunsten. Haar moeder begon met haar te trainen in de dans. In 1982 ging Sittah verder met haar training naar de Benjamin Feliksdal school voor performing arts en musical in Amsterdam.

Ze trad op als danser in haar eerste grote musical van Joop van den Ende, genaamd Barnum in 1987. De Nederlandse illusionist Hans Klok zag haar en vroeg haar of ze met hem wilde samenwerken in zijn show. Na verloop van tijd werd Koene zelfs zijn assistente en geleidelijk aan werden ze gelijkwaardige partners.

In 1990 wonnen ze met De Snelste Metamorfose ter Wereld en de Grand Prix van Nederland en de Henk Vermeijden Wisselprijs. Er volgden een stroom aan verschillende optredens en ze verschenen in meerdere televisieprogramma’s. Ze zijn ook samen met Gerard Joling op tournee gegaan.

In 1998 stopte Koene, vooral vanwege blessures, tijdelijk met het werk als illusioniste. In 1998 gingen Klok en Koene, na tien jaar samenwerken, met ruzie uit elkaar en hierna gingen beiden voor zichzelf optreden. In 2004 pakte ze de draad weer op met haar eigen show, genaamd Sittah revealed, in de tussentijd was ze moeder van twee kinderen geworden, een zoon en een dochter. Ze was te zien in televisieprogramma's als Mooi Weer De Leeuw, Life & Cooking en het Grote Clini Clowns Gala.

In 2006 won ze het WK Magic in Stockholm en werd ze, als eerste vrouw en eerste Nederlander, de beste illusioniste ter wereld. Een jaar later werd Koene beschuldigd van plagiaat door een Amerikaanse goochelaar. Eerder werd ze, toen ze nog met Klok optrad, ook al beschuldigd van het stelen van een goocheltruc.

In 2010 deed Koene mee aan het derde seizoen van De Nieuwe Uri Geller onder de vermomming van She-Mask.

In 2013 hebben dieven voor ruim 100.000 euro aan illusies gestolen uit de loods waar Sittah haar waardevolle bezittingen had opgeslagen. Eén van deze illusies was een truc die ze van Hans Klok heeft mogen lenen.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in Nederland te zien zijn geweest en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd als auteur

Bronnen