Rudi van Dantzig: Repertoire - Choreografieën voor buitenlandse gezelschappen

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Rudi van Dantzig. Herkomst foto: Het Nationale Ballet.

Eenlevenlangtheater Rudi van Dantzig:

Rudi van Dantzig: Choreografieën voor buitenlandse gezelschappen

Rudi van Dantzig werd als choreograaf zeer regelmatig uitgenodigd om een ballet in te studeren met een buitenlands gezelschap of met zijn eigen Nationale Ballet naar het buitenland te komen. Verschillende malen trad zijn vriend Rudolf Nurejev op als gastheer.

Van Dantzig werkte met uiteenlopende gezelschappen als The Royal Ballet in Londen, het Bat Dor-Dansgezelschap in Tel Aviv, Het Nationale Ballet van China, The Royal New Zealand Ballet en Het Ballet van de Parijse Opera. Met Het Nationale Ballet maakte hij in 1978 bijvoorbeeld een tournee door Amerika.

Hieronder vindt u een overzicht van de choreografieën die Van Dantzig op uitnodiging van gezelschappen in het buitenland maakte (her-uitvoeringen van eerder in Nederland uitgevoerde balletten zijn dus niet inbegrepen!).

  • 17 oktober 1968: Images

Gezelschap: Bat Dor-Dansgezelschap (Tel Aviv) Choreografie: Rudi van Dantzig Muziek: C. Ives

  • 2 maart 1970: The ropes of time

Gezelschap: The Royal Ballet Choreografie: Rudi van Dantzig Muziek: Jan Boerman

Op verzoek van Nurejev schreef Van Dantzig dit ballet voor hem. Het was 'een moetje': ‘Weigeren kon niet. Eerlijk gezegd: ik weet er niets meer van. (...) Nurejev wilde alles doen in die tijd. Als dertiger was hij al over zijn hoogtepunt heen. Toch eiste hij dat hij in het hele ballet centraal zou staan. Om te plagen heb ik hem laten schaduwen door twee jonge talenten, die hem in energie naar de kroon staken. De een vertolkte de Dood, de ander het Leven. Nurejev was daar zo door gestoken dat hij probeerde over die boys heen te gaan. Dat kwam het thema, de Reiziger door de Tijd, alleen maar ten goede. Een van die jongens was Wayne Eagling, die mij later heeft opgevolgd.’

Geciteerd uit: De Volkskrant, 5 oktober 2007

  • 31 juli 1974: Couples

Gezelschap: Bat Dor-Dansgezelschap (Tel Aviv) Choreografie: Rudi van Dantzig Muziek: Z. Avni

  • 31 juli 1974: Movements in a rocky landscape

Gezelschap: Bat Dor-Dansgezelschap (Tel Aviv) Choreografie: Rudi van Dantzig Muziek: G. Ligeti

  • 7 januari 1979: Ulysses

Gezelschap: Ballet van de Weense Staatsopera Choreografie: Rudi van Dantzig Muziek: R. Haubenstock-Ramati

  • 21 november 1984: Autumn haze

Gezelschap: School van Het Nationale Ballet van Canada Choreografie: Rudi van Dantzig Muziek: S. Barber

  • 16 januari 1987: Sans armes, citoyens!

Gezelschap: Het Ballet van de Parijse Opera Choreografie: Rudi van Dantzig Muziek: H. Berlioz

Rudolf Nurejev, toentertijd artistiek leider van Het Ballet van de Parijse Opera, vroeg Rudi van Dantzig een ballet voor het gezelschap te maken. Van Dantzig was al enige tijd in Parijs geweest om met het gezelschap Gesang der Jünglinge in te studeren ter gelegenheid van een avond rond de componist Stockhausen en stond op het punt om terug te keren naar Nederland.

"Voordat ik terugreisde naar Amsterdam (...) vroeg Rudolf me hem te vergezellen naar de directievertrekken van de Opéra. Daar, in het hol van de leeuw - André Larquié, een afstandelijke beleefde diplomaat - deed Rudolf met het voorstel om een ballet voor het gezelschap te creëren, geen her-instudering dus. Het liefst had hij een groot bezet werk: 'You have such ease in handling masses'. Ik zou volledige vrijheid hebben, op één uitzondering na: de muziek diende van een Franse componist te zijn. 'The whole organisation is at your disposal,' verwaardigde de koning van het dierenrijk, Larquié, zich eraan toe te voegen. Wat stond me te doen, dankbaar buigend het vertrek verlaten?"

Geciteerd uit: Nurejev. Het spoor van een komeet van Rudi van Dantzig, Zutphen 1993