Muziekbeleid

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Beleid definieert men als het stellen van doelen, middelen en een tijdpad in onderlinge samenhang. Van elke organisatie wordt verwacht dat zij een beleid ontwikkelt, zo ook een overheid. Wanneer een van overheden beleid ontwikkelt specifiek ten aanzien van een bepaald onderwerp dan verbindt men het woord beleid met de naam van dat onderwerp. In dit geval muziek.

Om te komen tot een muziekbeleid stelt de betreffende overheid zich dan de vraag: welke maatregelen ter verandering of voortzetting van de huidige situatie getroffen zouden moeten worden om de verschillende cultuuruitingen in de muziek zo goed mogelijk te laten passen binnen haar politieke doelstellingen, welke middelen kan/wil men daarvoor ter beschikking stellen en wat zijn daarvoor de adequate momenten. Alvorens tot definitieve antwoorden te komen op die vraag zal een overheid meningen en adviezen kunnen vragen aan organisaties in de dans, deskundigen en bestaande adviescollege's of in te huren adviesbureaus.

Muziekbeleid vormt voor een overheid een specifiek onderdeel van haar kunstbeleid dat op haar beurt weer ee onderdeel is binnen het veel algemenere cultuurbeleid. Muziek is voorts een heel breed begrip en kent vele soorten cultuuruitingen. Het beleid van een overheid zal uitsluitend gericht zijn op die soorten, waarvoor zij in eerste instantie al een directe verantwoordelijkheid draagt, zoals de symfonieorkesten en diverse serieuze muziekensembles. Muziekbeleid heeft voorts een relatie met o.a. specifieke beleidsonderwerpen zoals o.a. opera en ballet waarvoor de muzikale begeleiding door orkesten en/of muziekensembles een noodzaak is.

Zie voorts: Categorie:Muziekbeleid