Kunstbeleid
Wanneer men beleid definieert als het stellen van doelen, middelen en een tijdpad in onderlinge samenhang en de overheid spreekt van kunstbeleid, dan gaat dat om een specifiek onderdeel binnen het veel algemenere cultuurbeleid, namelijk het beleid ten aanzien van de kunsten (in de breedste zin van het woord, waaronder amateur kunsten). De podiumkunsten vormen binnen de kunsten weer kleiner onderdeel, naast o.a. het mediabeleid en het beleid ten aanzien van cultureel erfgoed.
Besturen, leidinggevende en ondernemers in de podiumkunsten stellen zich dan ook doorgaans goed op de hoogte van welke wet- en regelgeving overheden specifiek ontwikkelen en vaststellen ten aanzien van de kunsten in het algemeen en de podiumkunsten in het bijzonder om zodoende te kunnen anticiperen of te reageren ten aanzien van hun eigen beleid c.q. management.
Overheden ontwikkelen hun beleid ten aanzien van de kunsten niet zonder samenspraak met de kunsten zelf, er nog steeds van uitgaande dat de politiek geen oordeel heeft over kunsten (Thorbecke). Zij heeft daartoe een adviescollege ingesteld: de Raad voor de Kunst, maar wil ook andere instanties horen, die representatief zijn voor de kunsten. Onder andere met het doel om als gesprekspartner van de overheid te kunnen optreden, hebben zich diverse belangenorganisaties in de wereld van de podiumkunsten gevormd.
Binnen het kunstbeleid van de overheden wordt onderscheid gemaakt in nog specifiekere beleidsdoelen, gericht op bepaalde disciplines in de kunsten. Zie voor een aantal specifieke doelen die binnen het begrip kunstbeleid vallen: Categorie:Kunstbeleid
Zie voor een nadere omschrijving van het begrip kunst: Wikipedia
Zie voor een nadere omschrijving van het begrip beleid: Wikipedia