Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamMax Tak
Volledige naamMarcus (Max) Tak
Geboren9 augustus 1891
Amsterdam
Overleden8 augustus 1967
New York
BeroepMusicus
IMDb-profiel
VIAF-profiel
 Website
Property "Afbeelding" (as page type) with input value "Bestand:" contains invalid characters or is incomplete and therefore can cause unexpected results during a query or annotation process.

Max Tak (1891 - 1967) was een Nederlands musicus, componist en journalist.

Biografie

Max Tak werd geboren in de Halvemaansteeg in Amsterdam uit een familie van joodse diamantbewerkers. Op jonge leeftijd kreeg hij vioolonderricht van William Klein, Sylvain Noach en Johan C. Herbschleb, eerste violist bij het Concertgebouworkest. In 1906 werd hij door Willem Mengelberg als leerling bij de tweede violen aangenomen. Aan het Amsterdamsch Conservatorium studeerde hij viool bij Alexander Schmuller. Daarnaast nam hij compositieles bij Cornelis Dopper.

Naast zijn werk als orkestmusicus ontwikkelde Tak nevenactiviteiten in theater en bioscoop. In 1916 maakte hij definitief de overstap van het Concertgebouworkest naar het Cinema Palace waar hij leider werd van een bioscooporkest. Hier schreef hij arrangementen en composities als begeleiding van de zwijgende films. In 1921 maakte hij de overstap naar het door Abraham Tuschinski opgerichte Tuschinski Theater. Hier zou hij tot de oorlog blijven.

Bij de Duitse bezetting kwam het Tuschinski-theater in Duitse handen. Het kreeg de naam Tivoli. Tak werd in oktober 1940 ontslagen. Tak vluchtte via Curaçao (1941) uiteindelijk naar New York, waar hij in 1943 arriveerde.

Ook na de oorlog bleef Tak in New York wonen, hoewel hij als correspondent optrad voor Elsevier's Weekblad en AVRO's Radiojournaal. Ook trad hij op als bemiddelaar. Zo wist hij de eerste Amerikaanse tournee van het Concertgebouw orkest te organiseren. Ook droeg hij bij aan het Amerikaanse succes van Willy Alberti's lied Marina.

Tak wilde in Nederland worden begraven. Hij lag opgebaard in het Concertgebouw. De rouwstoet trok vervolgens langs zijn geboortestraat de Halvemaansteeg en het Tuschinski Theater. Max Tak werd begraven op de Israëlitische begraafplaats in Muiderberg.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarbij hij werd geregistreerd voor de uitvoering muziek, alsmede naar zijn overige bijdragen aan voorstellingen, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
20.000 Mijlen onder zee - Max Tak - 1998-06-15
De dromer - Max Tak - 2000-12-08
Don Quichot - De Stilte - 2004-03-04
Reis naar de steppe - Max Tak - 2004-11-07
De reuzenkrokodil - Max Tak - 2006-11-12
Held?! - Max Tak - 2007-03-17
  • Het alfabetisch overzicht van deze voorstellingen
  • Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd voor de muziek
  • Idem waarvoor hij geregistreerd werd als producent

Orkest MaxTak

In de tachtiger jaren is Orkest MaxTak opgericht, een tienkoppig orkest dat zich naar Tak vernoemde omdat het oude zwijgende films illustreerde. Momenteel werkt Orkest MaxTak ook veel met animatie en moderne film. Tevens heeft het zich ontwikkeld tot een gerenommeerd jeugdmuziektheatergezelschap.

Externe links

Bronnen