De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamKoninklijk Concertgebouworkest
Vroegere naamHet Concertgebouworkest
Opgericht1888
DisciplineMuziektheater
 Website


Informatie

Het Koninklijk Concertgebouworkest is het grootste en bekendste symfonieorkest in Nederland. Het werd opgericht in 1888 en sinds 1988 mag het orkest het predikaat Koninklijk voeren. Daarvoor stond het bekend als Het Concertgebouworkest.

Het Koninklijk Concertgebouworkest wordt door de internationale kritiek tot ‘s werelds beste orkesten gerekend. Het staat bekend om zijn unieke klank en stilistische flexibiliteit en werkt met de meest vooraanstaande componisten en dirigenten. Zo stonden Gustav Mahler, Richard Strauss en Igor Stravinsky meer dan eens voor het orkest.

Sinds de oprichting in 1888 zijn er slechts zes chef-dirigenten geweest: Willem Kes, Willem Mengelberg, Eduard van Beinum, Bernard Haitink, Riccardo Chailly en, sinds 2004, Mariss Jansons. Hare Majesteit Koningin Máxima is beschermvrouwe. Jaarlijks worden ongeveer 250.000 concertbezoekers bereikt met zo’n 90 concerten in Amsterdam en 40 op de belangrijkste podia over de hele wereld.

Sinds 2004 heeft het Concertgebouworkest een eigen label: RCO Live. In 2013 werd RCO Editions gelanceerd, een innovatief videomagazine voor iPad en iPhone. Op de Academie van het Koninklijk Concertgebouworkest worden jonge, talentvolle musici opgeleid in het orkestspel.

Met ingang van seizoen 2016/17 is Daniele Gatti de nieuwe chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Zie verder wikipedia en de biografie op de website van het orkest.

Voorstellingen

Een overzicht van de voorstellingen waarbij het orkest geregistreerd werd voor de uitvoering van de muzikale begeleiding en idem de voorstellingen van vóór 1988 onder de naam Het Concertgebouworkest.

Bronnen