Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Abrahamtuschinski.jpg


Abraham Tuschinki. Fotograaf onbekend.

NaamAbraham Tuschinski
Volledige naamAbraham Icek Tuschinski
Geboortedatum14 mei 1886
Geboorteplaats Brzeziny
Overlijdensdatum17 september 1942
Overlijdensplaats Auschwitz
BeroepDirecteur
Externe databases:
VIAF

Abraham Tuschinski (1886 – 1942) was een vermaard Joods-Pools-Nederlandse bioscoopexploitant, en slachtoffer van de Holocaust. Hij is de oprichter van de Tuschinski-theaters.

Abraham Tuschinki werd geboren in Brzeziny nabij het Poolse Łódź. Op doorreis naar de Verenigde Staten bleef hij in 1904 in Rotterdam 'hangen'. Aanvankelijk werkte hij enige tijd als vestenmaker. Later stichtte hij, samen met zijn vrouw Mariem Ehrlich, een pension voor hoofdzakelijk Oost-Europese Joden.

In 1911 opende hij zijn eerste van zijn vier Rotterdamse bioscopen: Thalia, Cinema Royal, Scala en Olympia. Tien jaar later, op 28 oktober 1921, opende hij aan de Reguliersbreestraat in Amsterdam zijn beroemdste bioscoop, Theater Tuschinski. Theater Tuschinski werd gebouwd in verschillende stijlen: Amsterdamse School, jugendstil en art deco.

In 1923 opende Abraham zijn meest luxe Rotterdamse bioscoop: het Grand Theatre.

In 1927 werd op initiatief van Abraham Tuschinski en zijn zwager Gerstanovic door de toenmalige Bioscoopbond de stichting Bio-Vacantieoord opgericht. De stichting collecteerde tot in de jaren 90 in alle Nederlandse bioscopen.

In 1928 opende hij in de Kalverstraat in Amsterdam het Roxy-theater. Tijdens het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940 verloor Abraham al zijn Rotterdamse bioscopen. Theater Tuschinski in Amsterdam kwam in Duitse handen en kreeg de (niet-Joodse) naam Tivoli.

Tuschinski is tijdens de Tweede Wereldoorlog op 1 juli 1942 naar Westerbork gebracht en vervolgens naar het bezette Polen gedeporteerd. Hij werd in Auschwitz vermoord.


Van deze persoon is geen enkele bijdrage aan een theater- of dansproductie geregistreerd op de TheaterEncyclopedieOm dit te verbeteren, vult u op de betreffende pagina('s) over theater- of dansproducties de bijdragen van deze persoon aan..


Bronnen