De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Mascha Stom 92158.jpg

NaamMascha Stom
Geboren12 juni 1926
Bandoeng
Overleden22 oktober 2006
Amsterdam
BeroepDanser
DisciplineDans
TrefwoordenBallet

Biografie

Mascha Stom was een van de eerste prima ballerina’s van Nederland. Ze was in elk geval de jongste. Vlak na de Tweede Wereldoorlog kwam ze naar Nederland en begon in 1947 haar dans-carrière op twaalfjarige leeftijd bij het Ballet van de Nederlandse Opera van Darja Collin tot en met 1951. Ze was een uitzonderlijk talent en werd direct opgemerkt als een ‘eerste soliste’. Gedurende het seizoen 1948/49 was Mascha Stom tevens als eerste soliste verbonden aan het Ballet der Lage Landen en tevens in de periode 1951/1953.

Door haar zwangerschap werd ze gedwongen haar danscarrière neer te leggen en in 1956 emigreerde ze met haar toenmalige echtgenoot naar Canada. Daar startte ze een tweede carrière als lerares en choreografe, begon een eigen dansschool en richtte een klein dansgezelschap op. Veertig jaar later, in 1993, keerde ze terug naar Amsterdam (Bron TM).

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Suite classique 95457.jpg

Mascha Stom in Suite classique, choreografie Pieter van der Sloot, Ballet der Lage Landen 1952. Foto: J. Bokma. Collectie TIN.

Bronnen