Louis Bouwmeester: Biografie - De tweede, derde, vierde vrouw en kinderen

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Louis Bouwmeester als Herodes. Foto: Frits Geveke. Collectie TIN.

Eenlevenlangtheater Louis Bouwmeester:

De tweede, derde, vierde vrouw en kinderen

In 1868 scheidt Louis Bouwmeester op 24-jarige leeftijd van zijn eerste vrouw, de actrice Christine la Rondelle. Datzelfde jaar huwt Bouwmeester opnieuw, ook weer met een toneelspeelster, Anna van Engers. Samen met haar krijgt hij zeven kinderen, waarvan er vier vroeg overlijden. Louise werd in 1872 geboren, Roosje in 1875 en zoon Rafaël in 1878. Rafaël was vernoemd naar het karakter Rafaël dat Louis Bouwmeester in 1862 speelde in Marmeren Beelden, IJskoude Harten. Het was zijn eerste grote succesrol, waar hij bijzonder trots op was. Rafaël zou in zijn vaders voetsporen treden en ook aan het toneel gaan. In een kort fragment uit het journaalfilmpje "Louis Bouwmeester Hulde" uit 1920 is Rafaël ook even in beeld te zien als medespeler wanneer zijn vader Shylock vertolkt in het Rembrandt Theater in Amsterdam. Rafaël en de andere kinderen zijn ook te zien in het journaalfilmpje "Bij Louis Bouwmeester Thuis". Louise en Roosje zijn in hun jeugd in noodgevallen wel eens ingesprongen bij hun vaders gezelschap, maar kozen niet voor een toneelloopbaan.

Louis Bouwmeester jr, omstreeks 1925.
Louis Bouwmeester met zijn echtgenote Jeike Jans de Boer. Foto: J.L. van der Heijden, Collectie TIN.

Op 12 september 1882 overlijdt Anna van Engers. Ruim een jaar later, op 29 november 1883, hertrouwt Bouwmeester met Anna's zus Henriëtte (Grietje) van Engers. Ook zij was actrice en verbonden aan het gezelschap Het Nederlandsch Tooneel, waar Bouwmeester sinds 1878 een engagement had. In 1884 werd zoon Louis Jr. geboren. Hij zou later acteur worden, maar ook directeur van toneel-, operette- en revue-gezelschappen.

Grietjes gezondheid was niet goed en op 4 maart 1886 stierf zij. Bouwmeester speelde bijna elke avond met Het Nederlandsch Tooneel en kon noch wilde in zijn eentje voor vier kleine kinderen zorgen. Al snel (op 9 december 1886) trad hij daarom voor de vierde maal in het huwelijk, ditmaal met de achttienjarige Jeike Jans de Boer. Zij was uit Makkum, Friesland naar Amsterdam gekomen om als dienstmeisje te werken, maar kreeg dus al snel de zorg voor een gezin met vier kinderen op zich. Zij en Bouwmeester kregen geen kinderen, en ondanks dat hij later wel nog met twee andere vrouwen een kind kreeg, is Jeike tot Bouwmeesters dood zijn wettige vrouw gebleven.

Louis Bouwmeester aan tafel met zijn gezin. Links van hem echtgenote Jeike, rechts dochter Louise. Collectie TIN.