Louis Bouwmeester: Audio

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Louis Bouwmeester als Herodes. Foto: Frits Geveke. Collectie TIN.

Eenlevenlangtheater Louis Bouwmeester:


Audio

De schminkkoffer van Louis Bouwmeester. Collectie TIN.

In de Collectie TIN bevinden zich enkele geluidsopnames van Louis Bouwmeester. Van vier van deze opnames zijn fragmenten via de site te beluisteren. Drie opnames betreffen monologen uit stukken waarin Bouwmeester speelde, waaronder ook Bouwmeesters Shylock, en in een vierde opname is een voordracht van Bouwmeester te horen ter gelegenheid van het huwelijk van Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik.

De eerste geluidsopname van de menselijke stem werd op 6 december 1877 door Edison gemaakt. Dat gebeurde op een cylindervormige wasrol en met behulp van een zogenaamde fonograaf. In 1887 vond Emil Berliner de grammofoon en de grammofoonplaat uit. De Bouwmeesteropnames zijn afkomstig van grammofoonplaten. De oudste (de voordracht bij het koninklijk huwelijk) dateert uit 1901. Vanzelfsprekend heeft de kwaliteit van het geluid in de loop der jaren te lijden gehad, maar wij wilden u graag de gelegenheid geven deze bijzondere opnames van de stem van Louis Bouwmeester te kunnen beluisteren.

Herkomst van de geluidsfragmenten: Collectie TIN.

De Koopman van Venetië (1919)

Louis Bouwmeester is te horen als Shylock in De koopman van Venetië. Hij heeft deze monoloog meerdere malen opgenomen.

Deze opname werd gemaakt in augustus 1919 in Den Haag voor de editie van His Master’s Voice.

Een fragment van deze scène is te beluisteren via de website van Vereniging De Weergever, die in hun kwartaaltijdschrift een tweeluik wijdde aan de geschiedenis van de toneelplaat.

De Arme Grootvader (1919)

In dit fragment is een monoloog van Louis Bouwmeester te horen uit het stuk De arme grootvader. De opname vond plaats in Den Haag in augustus 1919 en werd opgenomen op een 78-toerenplaat uit de reeks His Master’s Voice.

De Lachende Verteller (1905)

Louis Bouwmeester in een monoloog uit De lachende verteller, opgevoerd rond 1905, geschreven door Justus van Maurik (1846-1904). De opname werd gemaakt door Gramophone records. In 1941 werd een glasplaatkopie gemaakt. Het hier te beluisteren fragment is afkomstig van deze glasplaatkopie.

Voordracht bij koninklijk huwelijk (1901)

Ter gelegenheid van het huwelijk van Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik op 1 februari 1901 te Amsterdam hield Louis Bouwmeester een voordracht. De opname werd gemaakt voor Odeon.