Louis Bouwmeester: Biografie - De andere vrouwen en kinderen
Eenlevenlangtheater Louis Bouwmeester:
- Homepage Eenlevenlangtheater Louis Bouwmeester
- Biografie
- Repertoire
- Audio
- Video
- Volgens Louis Bouwmeester
- Volgens anderen
- Colofon
De andere vrouwen en kinderen
In 1893 kreeg Louis Bouwmeester samen met Margaretha de Boer, zus van Bouwmeesters wettelijke echtgenote Jeike Jans de Boer, een dochter die zij Margaretha Louise Johanna noemden. Greetje was haar roepnaam. Zij ontmoette haar vader pas toen zij al volwassen was en zij de naam Mathilde had aangenomen. Die naam werd weer afgekort tot Tilly. Zij zou actrice worden en zich eerst Tilly Bouwmeester, en na haar huwelijk Tilly Périn-Bouwmeester noemen. Over haar moeder is weinig tot niets bekend.
In 1909 kreeg Bouwmeester opnieuw een dochter, ditmaal samen met actrice Marie Braakensiek. Bouwmeester heeft haar waarschijnlijk leren kennen toen ze in 1904 bij Bouwmeesters Haarlemsch Toneel kwam, waar ze vier jaar heeft gespeeld. Toen dochter Louisa Maria Braakensiek, roepnaam Wiesje, werd geboren, was Bouwmeester op een week na 67 jaar oud. Na een conflict met de moeder, heeft hij tot zijn dood in 1925 de opvoeding voor zijn dochter op zich genomen. Wiesje was toen 15 jaar en zijn oogappel. Hoewel Bouwmeester de pensioengerechtigde leeftijd intussen wel bereikt had, bleef hij spelen, ook toen hij de zorg voor Wiesje had. Waarschijnlijk kon hij het spelen niet laten, maar er was ook een financiële noodzaak. In elk geval kreeg Wiesje zo het toneelbestaan met de paplepel ingegoten.
Wiesje Bouwmeester maakte haar onofficiële debuut in september 1922 in de Circus Schouwburg in Rotterdam, bij één van de voorstellingen van De Koopman van Venetië waarin haar vader Shylock speelde. Hij had haar gevraagd in te vallen als de page van Portia met vijf regels tekst. Na de voorstelling vertelde Bouwmeester haar dat ze "Shakespeare had vermoord". Toch had Bouwmeester ook wel vertrouwen in zijn lievelingsdochters acteerkwaliteiten, want kort daarna liet haar nog twee kleine rolletjes spelen.
Haar officiële debuut maakte Wiesje enkele weken vóór de dood van haar vader in een toneelbewerking van Charles Dickens' Olivier Twist. Toen Wiesje in 1979 overleed, had zij een indrukwekkende acteercarrière op haar naam staan.
Bronnen: "De Bouwmeesters. Kroniek van een theaterfamilie" van Simon Koster (Assen 1973) en "Louis Bouwmeester. Herinneringen aan een groot Nederlander", samengebracht door Cor Dommelshuizen jr. (Hoorn 1942).