Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Les vêpres siciliennes - Giuseppe Verdi

(Aantal:0)
Unknown.png

Libretto (met teksten van)Charles Duveyrier, Eugène Scribe
ComponistGiuseppe Verdi
DisciplineOpera
Wereldpremière op13 juni 1855
Wereldpremière teL'Opéra National de Paris, Parijs
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

Voorafgaand aan de gebeurtenissen van de opera, werd Procida, een vooraanstaande Siciliaanse patriot, gewond door Franse troepen tijdens hun invasie van Sicilië, en werd gedwongen in ballingschap te gaan. Montfort, leider van de Franse troepen, verkrachtte een Siciliaanse vrouw die later het leven schonk aan een zoon, Henri. Montfort werd gouverneur van Sicilië, terwijl de Siciliaanse vrouw haar zoon opvoedde om hem te haten, zonder aan Henri te onthullen dat Montfort zijn vader was.

Verddere informatie

Les vêpres siciliennes is een Franse opera in vijf bedrijven van Giuseppe Verdi, die beter bekend is onder de Italiaanse naam en versie I vespri Siciliani, op een libretto van Charles Duveyrier en Eugène Scribe naar hun werk Le duc d'Albe en verder gebaseerd op een historische gebeurtenis, de Siciliaanse Vespers uit 1282.

Wereldpremière: 13 juni 1855, L'Opéra National de Paris, Parijs.
De eerste uitvoering van de Italiaanse versie onder de naam I vespri siciliani vond plaats op 26 december 1855, Teatro Regio, Parma. Sindsdien wordt deze opera meestal in de Italiaanse versie uitgevoerd.

Voor de Franse versie zie verder Wikipedia en idem voor de Italiaanse versie

Voor Nederland zijn de volgende nieuwe producties of gereviseerde hernemingen geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen

Overzicht titel

Producties met de titel 'Les vêpres siciliennes '