De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Ko-Doncker.jpg

NaamKo Doncker
Volledige naamJacobus Doncker
Geboren6 april 1874
Haarlem
Overleden17 april 1917
Haarlem
BeroepPoppenspeler
DisciplinePoppenspel
TrefwoordenSchimmenspel

Jacobus ‘Ko’ Doncker (Haarlem, 6 april 1874 - 7 april 1917) was een Haarlemse poppenspeler.

Biografie

Ko Doncker was actief als schrijver, illustrator, maar werd ook bekend als schimmenspeler. In zijn woonplaats Haarlem was het schimmenspel aan het begin van de twintigste eeuw goed vertegenwoordigd. Ko Doncker stichtte in 1912 samen met Herman Kruyder de Vereeniging Het Schimmenspel, waarvan Ko Doncker de voorzitter en Herman Kruyder de secretaris was, met het doel het Schimmenspel te bevorderen en voorstellingen te geven. De eerste besloten voorstelling vond plaats op 13 januari 1912. Ko Doncker schreef de tekst, en Herman Kruyder maakte de meeste schimmen. Met zijn humoristische spelen zoals "De Geschiedenis der Schilderkunst"(1912), "De Liefde door alle Tijden"(1912), en "De Geschiedenis der Kritiek"(1912) oogstte Ko Doncker veel succes.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog trad hij op met liedjeszanger Koos Speenhoff op voor de militairen. Speenhoff zong, en Ko Doncker begeleidde hem met zijn schimmenspel.

Ko Doncker overleed al in 1917. Zijn schimmen leken verdwenen te zijn, maar werden enkele jaren na zijn dood terug gevonden en gerestaureerd, waarna Frits Smit met zijn gezelschap De Waagspelers de oorspronkelijke spelen met muziekbegeleiding van Ko Doncker en Herman Kruyder weer opvoerde.

Overig

In de Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA (Stichting TiN) bevinden zich een aantal complete schimmenfiguren van Ko Doncker (afkomstig uit de Stichting Poppenspelcollecties te Rotterdam).

Externe Links

Bronnen

  • Productiedatabase
  • J.J. Bollebakker, G.J.M. Sonnemans, I. Vink, "Theater uit handen. Nederlands poppen- en schimmentheater na 1900. Een collectie", Dordrecht 1992.