Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
1953 kruyder005.jpg


Herman Kruyder. Fotograaf onbekend.

NaamHerman Kruyder
Volledige naamHerman Justus Kruyder
Geboortedatum7 juni 1881
Geboorteplaats Lage Vuursche
Overlijdensdatum29 april 1935
Overlijdensplaats Amsterdam
BeroepBeeldend kunstenaar
DisciplinePoppenspel
TrefwoordenSchimmenspel
RKD-profiel46679

Herman Kruyder (Lage Vuursche, 7 juni 1881 – Amsterdam, 29 april 1935) was een Nederlands schilder. Hij maakte tevens handpoppen en schimmen.

Biografie

Herman Kruyder is bekend als schilder en tekenaar. Minder bekend is dat hij ook als maker van poppen en schimmen voor poppenspel actief is geweest. In 1912 stichtten Ko Doncker en Herman Kruyder, beide lid van het Teekencollege Kunst zij ons Doel in Haarlem, de Vereeniging Het Schimmenspel. Doncker was de voorzitter, en Kruyder de secretaris van deze vereeniging, die zich tot doel stelde om het schimmenspel te bevorderen. Zij waren waarschijnlijk geïnspireerd door de toen populaire voorstellingen van Cabaret Le Chat Noir in Parijs, waarbij ook het schimmenspel werd geïntroduceerd.

De eerste besloten voorstelling van de Vereeniging Het Schimmenspel vond plaats op 13 januari 1912. Ko Doncker schreef de tekst, en Herman Kruyder maakte de meeste schimmen. Met de humoristische spelen zoals "De Geschiedenis der Schilderkunst"(1912), "De Liefde door alle Tijden"(1912), en "De Geschiedenis der Kritiek"(1912) oogstten zij veel succes. Er werd opgetreden voor medekunstenaars, met een orkestje bestaande uit "fluitende, trommelende, blazende en vioolspelende vrienden". [1]

Een aantal jaren later, rond 1920, ontstond in Haarlem het Theater De Waagspelers, een groep poppen- en schimmenspelers die in het Waaggebouw optraden. Herman Kruyder maakte in 1921 voor De Waagspelers enkele handpoppen.

Theater/Dans

Film

TV

Overig

In de Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA (Stichting TiN) bevinden zich drie handpoppen van Herman Kruyder. (afkomstig uit de Stichting Poppenspelcollecties te Rotterdam).

Trivia

Externe Links

Bronnen

  • Productiedatabase
  • J.J. Bollebakker, G.J.M. Sonnemans, I. Vink, "Theater uit handen. Nederlands poppen- en schimmentheater na 1900. Een collectie", Dordrecht 1992.


  1. Rico Bulthuis, Geschiedenis van het Schimmenspel in Nederland, Amsterdam 1970, pagina 28.