Uit TheaterEncyclopedie
(Doorverwezen vanaf Kit Hoitingh)
Ga naar: navigatie, zoeken


Kit-Winkel.jpg


Kit Winkel. Fotograaf onbekend.

NaamKit Winkel
Volledige naamTrijntje Hendrika Maria Kit
Geboortedatum25 januari 1916
Geboorteplaats Amsterdam
Overlijdensdatum6 april 2003
Overlijdensplaats Baambrugge
BeroepDanser, Danspedagoog, Choreograaf
DisciplineDans
TrefwoordenBallet
Externe databases:
VIAF

Kit Winkel (1916 - 2003) was een Nederlandse danseres, choreograaf, en danspedagoog. Zij behoorde samen met danspersoonlijkheden als Hans Snoek, Sonia Gaskell en Mascha ter Weeme tot een groep idealistische en doortastende vrouwen die in het midden van de vorige eeuw de danskunst in Nederland opbouwde en professionaliseerde.

In met name het eerste deel van haar loopbaan werkte zijn onder de naam Kit Hoitingh van haar eerste echtgenoot en vervolgens ook onder de naam Kit Jacobs naar haar tweede echtgenoot.

Kit Winkel kreeg haar professionele opleiding aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Amsterdam. Daar kwam ze via de lessen van Els Keezer in contact met de theorieën en het werk van de grondleggers van de Ausdruckstanz; Emile Jacques Dalcroze en Rudolf von Laban.

Vertrek van het Ballet van de Nederlandse Opera naar Monte Carlo, 1953. V.l.n.r. Margot van Wilgenburg, Maria Sylvaine, Alexandra van Rhijn, César Horn, Kit Winkel. Foto: Particam Pictures/MAI.
Direct na de oorlog in 1945 danste ze - onder de naam Kit Hoitingh - in het toen net opgerichte Scapino Ballet van Hans Snoek en twee jaar daarna stapte ze over naar het Ballet van De Nederlandse Opera. Later gaf ze les aan de jonge dansers van beide gezelschappen en maakte ze ook enkele choreografieën. Aan de jonge prinsesjes van Oranje gaf ze dansles in de serre van Paleis Soestdijk.

Kit Winkels belangrijkste bijdrage aan de danskunst ligt op het terrein van de dansexpressie. Op basis van de theorie, beschreven in het boek Modern Educational Dance van Rudolf von Laban ontwikkelde zij deze dansvorm die ervan uitgaat dat iedereen kan dansen en zich door middel van dans kan uitdrukken. Met name de plaats die dansexpressie als kunstzinnig vak een tijdlang op scholen in Nederland innam, is van belang geweest voor de popularisering van deze dansvorm. De Theaterschool in Amsterdam startte zelfs een docentenopleiding dansexpressie. Vanaf het begin in 1969 tot aan haar pensionering in 1981 had zij de leiding over deze opleiding. Ook na die tijd bleef Kit Winkel zich, samen met haar man, politicus en bestuurder Jan C. Wilmans, inzetten voor de verdere ontwikkeling van de dans in het onderwijs.

Kit Winkel werd 87 jaar.


Kit Winkel heeft bijgedragen aan 5 productie(s).

Kit Winkel heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Kit Winkel heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In choreografie van
Het wolvenjong Choreografie Scapino Ballet 1957/1958 5 oktober 1957 Kit Winkel
Klein samenspel Choreografie Scapino Ballet 1959/1960 11 oktober 1959 Kit Winkel
Opgeruimd staat netjes Choreografie Scapino Ballet 1962/1963 9 oktober 1962 Kit Winkel, Wim Bender
Moulin Rouge Uitvoerende Holland Festival 1950/1951 18 juni 1951 Darja Collin
Nachtkwartier Uitvoerende Mimetheater Gérard Pillen 1989/1990 24 januari 1990


Kit Winkel. Fotograaf onbekend. Kit Winkel. Fotograaf onbekend.

Film

  • 1952. Hoofdverpleegster in de film Een mens was te veel, regie Rudi Hornecker. Zie: Website FilmTotaal

Trivia

Kit Winkel huwde drie maal. Haar tweede echtgenoot was de Nederlandse componist Bob Jacobs o.a. voor de choreografie Het wolvenjong van Kit. Haar derde echtgenoot was de Nederlandse politicus en bestuurder Jan Wilmans, wiens dochter Anna Bonnie Wilmans o.a. danseres bij Het Nationale Ballet was.

Bronnen