Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


UploadenAfbeeldingDef.png

NaamRudolf von Laban
Volledige naamRezső Lábán de Váraljas
Geboortedatum15 december 1879
Geboorteplaats Pozsony (Bratislava)
Overlijdensdatum1 juli 1958
Overlijdensplaats Weybridge
BeroepPedagoog, Choreograaf
DisciplineDans
TrefwoordenModerne dans
Externe databases:
IMDb
VIAF

Rudolf von Laban (1879 - 1958) was een Hongaars danskunsteaar, -pedagoog en choreograaf. Hij wordt gezien als een van de pioniers van de moderne dans in Europa en de grondlegger van de bewegingsleer die leidde tot de ontwikkeling van de dansnotatie, bekend als Kinetografie Laban of Labanotation.

Rudolf von Laban, voortkomend uit een adelijk geslacht van militairen met hoge rangen, studeerde vanaf 1907 architectuur in Parijs, waar hij interesse ontwikkelde in dans en de ruimte die deze inneemt.

In 1910 ging hij naar München waar hij zijn eerst dansgroep oprichtte om zijn ideeën in de praktijk te ontwikkelen. Hij kwam daar in aanraking met andere die dansvormen ontwikkelden, mede op basis van de pedagogische ideeën van Émile Jaques-Dalcroze. Dit contact leidde tot diverse samenwerkingen en de ontwikkeling van wat bekend zou worden als de Ausdruckstanz of wel de Europese moderne dans.

Zie verder wikipedia, zoals aangegeven onder de bronvermelding, voor de details van zijn leven.


Van deze persoon is geen enkele bijdrage aan een theater- of dansproductie geregistreerd op de TheaterEncyclopedieOm dit te verbeteren, vult u op de betreffende pagina('s) over theater- of dansproducties de bijdragen van deze persoon aan..


Bronnen