Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Rudolf von Laban

Someone.gif

NaamRudolf von Laban
Volledige naamRezső Lábán de Váraljas
Geboren15 december 1879
Pozsony (Bratislava)
Overleden1 juli 1958
Weybridge
BeroepPedagoog, Choreograaf
DisciplineDans
TrefwoordenModerne dans
IMDb-profiel
VIAF-profiel
Property "Afbeelding" (as page type) with input value "Bestand:" contains invalid characters or is incomplete and therefore can cause unexpected results during a query or annotation process.

Biografie

Rudolf von Laban (1879 - 1958) was een Hongaars danskunsteaar, -pedagoog en choreograaf. Hij wordt gezien als een van de pioniers van de moderne dans in Europa en de grondlegger van de bewegingsleer die leidde tot de ontwikkeling van de dansnotatie, bekend als Kinetografie Laban of Labanotation.

Rudolf von Laban, voortkomend uit een adelijk geslacht van militairen met hoge rangen, studeerde vanaf 1907 architectuur in Parijs, waar hij interesse ontwikkelde in dans en de ruimte die deze inneemt.

In 1910 ging hij naar München waar hij zijn eerst dansgroep oprichtte om zijn ideeën in de praktijk te ontwikkelen. Hij kwam daar in aanraking met andere die dansvormen ontwikkelden, mede op basis van de pedagogische ideeën van Émile Jaques-Dalcroze. Dit contact leidde tot diverse samenwerkingen en de ontwikkeling van wat bekend zou worden als de Ausdruckstanz of wel de Europese moderne dans.

Zie verder wikipedia, zoals aangegeven onder de bronvermelding, voor de details van zijn

Bronnen