Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Is een productie van het werkJesus Christ Superstar - Andrew Lloyd Webber en Tim Rice
Foto: Gijs Haak


Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:





Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.

Jezus: Nicholas Rodriguez

Judas: Roy Chicas

Maria Magdalena: Blythe Gruda


      Ontvangst

      Uit de recensies van de voorstelling

      Bart Krieger, Parool 14-5-2002:

      De tweede helft van de voorstelling was veel krachtiger dan de eerste, niet alleen omdat Judas zich uit schuldgevoel en schaamte verhing, maar zeker ook door het prachtige duet ‘Could we start again please’, dat werd gezongen door de fragiele Maria Magdalena (Blythe Gruda) en Petrus (Ritter Hanz). Maar het hoogtepunt was zonder twijfel het verkwikkende Las-Vegasachtige spektakelnummeer van de nichterige Koning Herodes (Richard Ruiz), die Christus vroeg water in wijn te veranderen.

      Bianca Bartels, Trouw 13-5-2002:

      Het publiek houdt van Jesus Christ Superstar en blijkbaar maakt liefde blind, want ondanks het twijfelachtige niveau van met name de eerste helft, kreeg de cast na afloop een overweldigende staande ovatie, alsof er een uitzinnige prestatie geleverd was.
      Toch telt de voorstelling uiteindelijk ook wat mooie mooiere momenten. In de tweede helft laten Jezus en Judas hun gevoelens oprechter zien; we voelen de dilemma’s die hen dwars zitten en er klinken dan ook vaker mooiere zanguithalen. Daarbij is de showachtige scène waarin Herodes Jezus uitdaagt te bewijzen dat hij de zoon van God is, erg geestig.

      Hans Visser, Utrechts Nieuwsblad, 14-5-2002:

      Waarom dan is deze enscenering van Baayrock Lee zo voorspelbaar en risicoloos, waarom doet deze show met zijn naturalistische decor en slechte belichting zo denken aan versleten Oost-Europese operaproducties? Want het wordt op den duur potsierlijk om Romeinen op rockmuziek te zien bewegen en de volgelingen van Christus als vergeten hippies te zien ronddansen met de oude inventaris van een lappenwinkel.


      Bronnen