De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Sir Timothy Miles Bindon Rice (Amersham, Buckinghamshire (Engeland), 10 november 1944) is een Brits tekstschrijver. Hij is met name bekend door het schrijven van liedteksten voor films en musicals. Hij heeft onder andere samen met Andrew Lloyd Webber de musicals Evita en Jesus Christ Superstar geschreven en met Elton John de muziek van The Lion King.

Theater

Tim Rice begon met het schrijven van teksten in 1965. Zijn eerste nummer was That’s My Story. Het werd opgenomen door de rockgroep The Nightshifts, waarvan de carrière nooit verder is ontplooid. Datzelfde jaar ontmoette hij Andrew Lloyd Webber, wiens ambities meer bij theater lagen dan bij rock of pop. Ze gingen samenwerken en schreven tussen 1965 en 1978 vier musicals. De eerste musical, The Likes of Us (1965), is voor het eerst in 2005 opgevoerd en werd 40 jaar na het schrijven van de tekst beschikbaar op cd. De andere drie musicals, Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat (1968), Jesus Christ Superstar (1969-1971) en Evita (1976-1978) zijn grotere successen geworden. Tim Rice en Andrew Lloyd Webber waren er zeker van dat ze hun eigen succes nooit meer zouden overtreffen, met als gevolg dat daar hun wegen scheidden.

Rice schreef vervolgens Blondel (1983), een mediaramp, met Stephan Olivier. Het stond een jaar in Londen, maar ergens anders heeft deze productie nooit lang gestaan. Hierna schreef hij in 1984 Chess met ABBA-sterren Björn Ulvaeus en Benny Andersson, die in Londen heel goed liep, maar op Broadway in 1988 flopte. De New York Times was bijzonder krachtig in zijn afkeuring. In 1989 vertaalde hij de beroemde Franse musical Starmania van Michel Berger en Luc Plamondon in het Engels, wat resulteerde in een hitalbum in Frankrijk.

Disney

In de jaren '90 werkte Tim voornamelijk samen met Disney Theatrical Productions, als opvolger van de overleden tekstschrijver Howard Ashman. Daar droeg hij bij aan de liedteksten van de films Aladdin (muziek van Alan Menken) en The Lion King (muziek van Elton John en Hans Zimmer). Ook werkte hij mee aan de musicals Beauty and the Beast (Alan Menken), The Lion King en Aida (beide van Elton John). Naast het werken voor Disney schreef hij de woorden voor Cliff Richards Heathcliff (muziek van John Farrar) die in het Verenigd Koninkrijk in 1995 en 1996 rondtoerde.

Op dit moment herschrijft Tim Rice een theatermusical, die hij eerder schreef met Alan Menken. Daarnaast werkt hij aan een nieuwe versie voor zowel toneel als op scherm van Chess.

Prijzen

Rice won een Tony Award voor Beste Musical Album met Aida en twee Tony Awards voor het boek en de liedteksten van Evita. Sir Tim Rice is geridderd en won drie Oscars. Op 20 november 2008 kreeg hij een ster op de beroemde Hollywood Walk of Fame.

Theaterproducties

Film en televisie

Externe links

cs:Tim Rice cy:Tim Rice da:Tim Rice de:Tim Rice en:Tim Rice es:Tim Rice et:Tim Rice fi:Tim Rice fr:Tim Rice hu:Tim Rice it:Tim Rice ja:ティム・ライス ko:팀 라이스 lt:Tim Rice no:Tim Rice pl:Tim Rice pt:Tim Rice ru:Райс, Тим simple:Tim Rice sv:Tim Rice tr:Tim Rice zh:蒂姆·赖斯

Biografie

Theater/Dans

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen