De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

JanKassies-CollectieTIN.jpg


Jan Kassies. Fotograaf onbekend. Collectie TIN

NaamJan Kassies
Geboren30 mei 1920
Lobith
Overleden31 oktober 1995
Amsterdam
BeroepSchrijver, Directeur
VIAF-profiel

Biografie

Jan Kassies (1920 - 1995) was een Nederlands cultuurfilosoof, politicus, en schrijver. Onder zijn leiding kwam in 1968 de Amsterdamse Theaterschool tot stand

Op 31 oktober 1995 overleed Jan Kassies (1920), cultuurfilosoof en politicus. Jan Kassies verbleef door zijn illegale werk in Duitse gevangenschap van het begin van de oorlog tot aan de bevrijding. Zijn medegevangene Eduard Veterman, toneelschrijver en regisseur, bracht hem na de oorlog in aanraking met het Nederlandse kunstleven. Jan Kassies zou daarin zijn verdere leven, in allerlei functies en hoedanigheden, een belangrijke rol spelen.

Jan Kassies werd directeur van de Federatie van Kunstenaarsverenigingen, was secretaris van de Raad voor de Kunst, directeur van de Amsterdamse Toneelschool tot en met 1978, voorzitter van de VPRO en directeur van het door hem opgerichte Instituut voor Theateronderzoek. Hij was bovendien lid van de Eerste Kamer voor de PvdA.

Jan Kassies maakte zich in zijn lange loopbaan sterk voor cultuurspreiding en voor het scheppen van 'omstandigheden waaronder talent kan gedijen'. Met dat doel voor ogen richtte hij het Instituut voor Theateronderzoek op, dat auteurs als J. Bernlef en Judith Herzberg hun eerste (toneel)schrijfopdracht verleende.

Jan Kassies was auteur van een groot aantal cultuurpolitieke essays en beschouwingen. Samen met Fenna van den Burg schreef hij Kunstenaars van Nederland!, een boek over het ontstaan van de Federatie van Kunstenaarsverenigingen en de Raad voor de Kunst. Jan Kassies werd 75 jaar.

Jan Kassies was gehuwd met actrice en danseres Louki van Oven.

Zie verder ook wikipedia

V.l.n.r. Ria Rijninks, Daria Mohr, directeur Jan Kassies, Johan Ooms, Helmert Woudenberg. Liggend: Cas Enklaar. Eindexamen Toneelschool, 1968. Foto: Particam Pictures/MAI.

Externe Links

  • website Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren

Bronnen