Ingelijste tekst van Herman Brood aan Ramses Shaffy

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Poster Herman Brood aan Ramses Shaffy

Het object is een met zwarte stift op wit papier geschreven briefje van Herman Brood aan Ramses Shaffy uit 1996. Op het papier staat het volgende:

Ramses
het is
zover
We gaan ‘Sammy’
AANPAKKEN
omdat
ik
50
word(t)
(C.D.)
ik reken op je
Herman

De dt-fout lijkt Brood op het laatste moment slordig te hebben doorgekrast. De tekst is in zwart hout met een gouden binnenrand en een passe partout ingelijst. Het object is afkomstig uit de privécollectie van Shaffy en is in langdurige bruikleen aan Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam door de Stichting Ramses Shaffy. Shaffy heeft de brief van Brood zelf ingelijst.

Aanleiding voor de brief

Brood vierde zijn vijftigste verjaardag groots met een feest in Paradiso (5 november 1996), een boek, een tournee met diverse sterren, een ‘Herman Broodweek’ op tv en twee nieuwe CD’s. Eén van die CD’s was 50 The Soundtrack, een album met duetten tussen Brood en bekende artiesten als Trijntje Oosterhuis, Jules Deelder en André Hazes.

Het zou vanzelfsprekend zijn geweest dat Shaffy ook een nummer zou inzingen met Brood voor zijn verjaardagsalbum. Shaffy was in die tijd een grote naam en hij en Brood kenden elkaar al langer; zo speelde Shaffy in 1979 een bijrol in Cha Cha, een semi-documentarische film over de rock-’n-roll scene in Amsterdam met Brood in de hoofdrol. De slordige boodschap van Brood aan Shaffy lijkt te suggereren dat Brood graag Sammy (één van Shaffy’s bekendste nummers) met hem wilde opnemen, maar dat is er nooit van gekomen.

Het feit dat Shaffy de brief heeft bewaard en zelfs heeft ingelijst, betekent dat de uitnodiging iets voor hem betekende – maar waarom is het duet dan nooit opgenomen? Veel meer dan giswerk kan er helaas niet worden gedaan, maar de fysieke en mentale gesteldheid van Shaffy toentertijd kan verklaren dat het plan nooit van de grond is gekomen. Hij worstelde al jaren met verslaving en oververmoeidheid, en in de zomer voor het uitkomen van 50 The Soundtrack (mogelijk het moment waarop de CD werd opgenomen) lag hij in het ziekenhuis met een gebroken heup die hij over had gehouden aan een val bij het zwembad op vakantie in Spanje.

Bronnen

Dit artikel is geschreven voor de collegereeks 'Allemaal Theater!', waarin studenten Theaterwetenschap in oktober 2020 onderzoek hebben gedaan naar verschillende curiosa uit de Theatercollectie. Voor een overzicht van de andere onderzoeken, klikt u hier.