Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


UploadenAfbeeldingDef.png
NaamAndré Hazes
Volledige naamAndré Gerardus Hazes
Geboortedatum30 juni 1951
Geboorteplaats Amsterdam
Overlijdensdatum23 september 2004
Overlijdensplaats Woerden
BeroepZanger
DisciplineMuziektheater
Externe databases:
IMDb
VIAF
André Hazes (1951 - 2004) was een Nederlandse zanger die vanaf de late jaren 1970 populair was met zijn eigentijdse vorm van het levenslied. Hij wordt gezien als één van de grootste volkszangers die Nederland ooit gehad heeft. Tot zijn grootste hits behoren: Eenzame kerst (1976), Een beetje verliefd (1981), Ik meen 't (1985) en Wij houden van Oranje (1988). Hij bracht minstens 300 verschillende nummers uit, op 36 albums (exclusief compilatie-albums). Volgens het Ook begaf hij zich - zij het kortstondig - in de gemeente politiek (2002).


André Hazes heeft bijgedragen aan 4 productie(s).

André Hazes heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan André Hazes heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
Aap Noot Mies Muziek Intermezzo 1997/1998 11 december 1997 Bram Vermeulen
Take Ten Muziek Het Groot Niet Te Vermijden 2007/2008 26 januari 2008 Rien Kroon
Jeans 20: Let's Celebrate! Muziek Jeans Company BV 2010/2011 9 oktober 2010
Hij gelooft in mij Muziek Joop van den Ende Theaterproducties BV 2012/2013 11 november 2012 Ruut Weissman

Eerste stappen

André Hazes werd geboren in de Gerard Doustraat 67-III te Amsterdam, en bracht zijn jeugd door in de volkswijk De Pijp. Vanaf jonge leeftijd hield hij van muziek - vooral van blues en rock-'n-roll. Op achtjarige leeftijd zag hij een optreden van BB King. De basis voor een grote liefde voor blues was gelegd. Zijn zangtalent werd op 5 mei 1959 ontdekt door John Kraaijkamp sr., toen André op de Albert Cuypmarkt stond te zingen, omdat hij geld wilde verdienen voor een cadeau voor zijn moeder. Hierna werd hij door Kraaykamp als kindsterretje gelanceerd in het televisieprogramma AVRO's weekendshow'. Er werd een single uitgebracht (Droomschip) maar de kleine Hazes brak niet door.

In 1976 werd Hazes voor de tweede keer ontdekt; deze keer door Willy Alberti. Nadat hij eerder aan de kost was gekomen als fabrieksarbeider, lichtmatroos, boekbinder, bloemenbesteller, fietsenmaker, schoorsteenveger, slagersknecht, bouwvakker, grondwerker, sloper, diskjockey, marktkoopman en kelner, werkte Hazes op dat moment als barkeeper in café "de Krommert" op de hoek van de Jan Evertsenstraat en de Witte de Withstraat. Zingen beschouwde hij als hobby. André schreef samen met zijn neef Toni Leroy, die korte tijd gitarist was in The Outsiders, een kerstliedje. Deze zong André Hazes zelf in en ze zorgden ervoor dat het bandje met daarop de opname van André bij Willy Alberti in de bus kwam. De bedoeling van André was dat Alberti dit lied ging zingen, omdat hij de tekst wel vond passen bij diens stijl. Alberti vond de opname geweldig en belde André Hazes dezelfde avond nog op. Hij wilde dat Hazes het zelf zou zingen en dan zou hij wel helpen met het uitbrengen van de single. Door bemiddeling van Alberti verscheen er een single van het liedje Eenzame Kerst. De plaat werd prompt een grote hit. In de Nationale Hitparade steeg het van #16 naar #1. De opvolgers Mamma en De Vlieger waren bescheiden successen.

Gewoon André

Platenmaatschappij Philips had grote plannen met Hazes. Hazes kon zich in die plannen niet vinden en werd weer fulltime barkeeper. Zo pachtte hij korte tijd een café in het Utrechtse dorp Schalkwijk. In 1980 kreeg hij bij platenmaatschappij EMI de kans om muziek op te nemen waar hij zelf achter stond. Onder leiding van producer Tim Griek werd de single 'n Vriend opgenomen. Het nummer werd een succes en de carrière van Hazes als eigentijdse levenspopartiest was begonnen. Een jaar later groeide hij met de single Een beetje verliefd en het bijbehorende album Gewoon André in korte tijd uit tot een superster. Hij maakte de reputatie in de jaren die volgden waar door een grote reeks hitsingles, discotheekoptredens en Ahoy-gala's. In 1984 had hij bij de VARA korte tijd een eigen televisieserie: het overigens niet bijster populaire Zoals u wenst mevrouw. Vanaf 1988 scoorde hij regelmatig hits met lofzangen op het Nederlandse nationale voetbalelftal.

In februari 1988 kwam Tim Griek om het leven bij een verkeersongeval. Hazes droeg het album Liefde, leven, geven aan hem op.

In 1989 was Hazes tien jaar aan zijn platenmaatschappij EMI verbonden. Hij mocht als dank kiezen uit of een zeilboot of het opnemen van een plaat naar eigen smaak. Het resultaat, het album Dit is wat ik wil, is een blues- en rock-'n-roll plaat waarop gevestigde namen als Kaz Lux, Herman Brood en Jan Akkerman gastrollen vervullen.

Zij gelooft in mij

In de loop van de jaren 90 consolideerde Hazes zijn succes onder leiding van zijn nieuwe producers Jacques Verburgt en John van de Ven ("Sjaak en Sjon"). Hij kwam daarnaast steeds vaker in het nieuws vanwege de funeste invloed die zijn levenswijze op zijn gezondheid had; Hazes werd een paar keer in het ziekenhuis opgenomen. Met name onder roddeljournalist en werd het steeds populairder om Hazes als een drankorgel af te schilderen. Zelf gaf hij te kennen dat hij zich wel eens ergerde aan vertegenwoordigers van de pers die, na een avond op Hazes' kosten te hebben gefeest, stomdronken de door Hazes bekostigde bus inklauterden, om de volgende dag honend te berichten hoeveel bier Hazes die avond weer op had.

In 1999 kende de carrière van Hazes de zoveelste opleving door zijn rol als altijd-gewoon-gebleven artiest in een reclamespotje voor knakworstjes en door een daar sterk op gelijkende documentaire van John Appel, getiteld Zij gelooft in mij. De film liet Hazes zien als een constant door onzekerheid geplaagde artiest die in tijden van spanning een grote belasting voor zijn omgeving vormde. De huwelijksperikelen die hiervan het gevolg waren, doken regelmatig op in de roddelpers, waarin Hazes nu behalve als drankorgel ook als slechte echtgenoot werd afgeschilderd.

Op 9 juni 2001 werd de eerste website van Hazes opgezet. Le Plas Digitaal werd een interactieve site met speciaal geschoten foto's van Hazes in zijn stamkroeg de Plashoeve in Vinkeveen. De opening werd daar ook gehouden (door Edwin Evers) en er was zelfs een mogelijkheid om met Hazes te chatten. Ondanks het succes van de site, was de zanger minder digitaal te noemen. Eerder dat jaar op 21 februari 2001 was hij te zien als gastrol in de voetbalcomedie All Stars - De serie, in de aflevering "De geur van kampioenen".

In 2002 maakte Hazes een korte politieke carrière door: hij verwierf dat jaar een gemeenteraadszetel in de gemeente De Ronde Venen voor de partij Ronde Venen Belang. Constante kritiek van andere fracties leidde ertoe dat Hazes in juni 2002 vlak voor aanvang van een vergadering mentaal instortte. Enige dagen later stelde hij zijn zetel ter beschikking.

In 2003 leidden Hazes' relatieproblemen tot het uitstellen van zijn geplande concertreeks in Ahoy. In hetzelfde jaar vierde hij wel zijn zilveren jubileum in de Arena in Amsterdam.

Sinds mei 2004 had Hazes last van zijn gehoor. Hij hoorde een permanente ruis in zijn oor en kon zichzelf niet meer horen spreken. Vanwege deze problemen moest hij een aantal concerten afzeggen. Op dinsdag 21 september werd Hazes met hoge koorts en benauwdheid opgenomen in het Hofpoort ziekenhuis te Woerden. Twee dagen later (op 23 september 2004) overleed hij in datzelfde ziekenhuis na twee hartinfarct en en een hartstilstand.

In een interview met de Volkskrant doet Rachel na de dood van Hazes een openbaring, die André door zijn vroege dood niet zelf heeft kunnen doen. Het gaat er om dat Hazes acht maanden voor zijn dood heeft verklaard, dat hij in zijn jeugd seksueel misbruikt is. Hij gaf dit als reden voor zijn gedrag en liefde voor de fles en zou volgens Rachel zijn persoon in een ander perspectief zetten, wat eigenlijk ook geldt voor zijn liedjes.

Afscheid

[[Bestand:Standbeeld Hazes.jpg|thumb|Beeld van Hazes in de Pijp, Amsterdam Op 27 september woonden ongeveer 48.000 mensen een afscheidsceremonie voor de zanger bij in de Amsterdam ArenA. Hazes had op die plek zijn afscheidsconcert willen geven. Het eerbetoon werd uitgezonden door de TROS en Vlaamse Televisie Maatschappij|VTM en trok ongeveer 6 miljoen kijkers, waarvan 1 miljoen uit Vlaanderen.

In aanwezigheid van Hazes' nabestaanden en met zijn kist op de middenstip van het voetbalveld leidde Ajax-stadionspeaker Wim Bohnenn een ceremonie die bestond uit toespraken en optredens van Nederlandse artiesten. Trijntje Oosterhuis, op 17 september bevallen van een zoon, zong het lied dat Hazes ooit aan zijn zoontje Melvin opdroeg: Kleine jongen. Guus Meeuwis zong Geef mij je angst. René Froger deed zijn aandeel met Hazes' emotionele Bloed, zweet en tranen. Paul de Leeuw hield een emotionele toespraak die hij beëindigde met een stukje zang van het nummer Droomland, een duet van hem en Hazes. De band Hollywood Boulevard, jarenlang Hazes' vaste begeleiders bij concerten, loste een belofte in die bandleider Jan Buis aan Hazes had gedaan: ze speelden Still got the blues van Gary Moore. Tot de sprekers behoorden: burgemeester Job Cohen van de gemeente Amsterdam, Hazes' idool Johan Cruijff, producers Sjaak en Sjon, schoonvader Jan van Galen en Hazes' zoon Dré jr.

De afscheidsceremonie werd afgesloten door een rondgang van de kist door de Amsterdam ArenA, begeleid door Xander de Buisonjé, die het nummer Zij gelooft in mij bracht. De kist verliet de Arena door een erehaag van Ajax supporters van de F-side, die tijdens de gehele afscheidsceremonie bijzonder stil waren geweest, en die Bengaals vuur ontstaken. Opmerkelijk was het feit dat Hazes van oudsher meer ophad met FC Amsterdam en Feyenoord, en Ajax pas later in zijn leven een rol ging spelen. Zo trad Hazes op bij het afscheid van zijn idool Willem van Hanegem in Feyenoord.

De single Zij gelooft in mij werd op 29 september opnieuw uitgebracht en leverde Hazes al in de voorverkoop zijn vijfde nummer 1-hit op. Het is echter wel zijn eerste nummer 1-hit in de Nederlandse Top 40. Eerder stonden Eenzame Kerst, Diep In Mijn Hart, Ik Meen 't en Wij Houden Van Oranje bovenaan in de Nationale Hitparade.

Op 23 september 2005 werd een deel van zijn as met tien vuurpijlen de lucht in geschoten vanaf het strand van Hoek van Holland, dit conform de wens van de zanger. Deze gebeurtenis werd opnieuw live uitgezonden door de TROS. Op dezelfde dag werd ook zijn standbeeld onthuld in de Pijp, Amsterdam.

Na zijn dood

Na zijn dood scoorde Hazes postuum grote hits in de Nederlandse hitparades. Nadat Zij gelooft in mij op nummer 1 terecht, werden ook Vaag en stil en Wij houden van Oranje top 3 hits. In het voorjaar van 2007 scoorde Hazes opnieuw een nummer 1-hit. Het duet Blijf bij mij met Gerard Joling kwam op nummer 3 binnen in de Nederlandse Top 40 en bleef daarna maar liefst 11 weken op nummer 1 staan; in de Single Top 100 stond het 12 weken op de eerste plaats.

In oktober 2007 kwam RTL met het televisieprogramma In duet met Hazes, waarin bekende Nederlanders samen met de overleden volkszanger een liedje zongen. Deze 14 duetten verschenen op de cd Samen met Dré, die op 5 november uitkwam. De eerste single van het album was Bedankt Mijn Vriend, waarop Hazes met zijn zoon André Hazes jr. (Dré Junior) zingt. De single werd Hazes' derde nummer 1 hit in de Nederlandse hitlijsten. De tweede single is het opnieuw uitgebrachte Donker om je heen, die hij samen met met zanger Wolter Kroes zingt.


Trivia

Huwelijken en kinderen Op 5 september 1974 trouwde Hazes met Annie Dijkstra. Het paar scheidde op 11 juli 1979. Kort na de dood van Hazes ontstond er een vete tussen Annie en Andrés weduwe over het publicatierecht van een biografie over de zanger; die Annie uiteindelijk verloor. Uit het huwelijk van Hazes met Dijkstra werd een dochter geboren:

1. Nathalie Hazes (1973) - moeder van Duncan (1998), Hazes' kleinkind;

Op 24 maart 1981 trouwde Hazes voor de tweede maal met Ellen Wolf. Het paar scheidde op 18 september 1990. Ellen overleed in 2005 op 47-jarige leeftijd aan borstkanker. Uit hun huwelijk werd een zoon geboren:

2. Melvin Hazes (21-1-1982);

Op 14 oktober 1991 huwde Hazes met de bijna twintig jaar jongere Rachel Hazes|Rachel van Galen met wie hij al jarenlang een relatie had. Dit huwelijk eindigde met het overlijden van Hazes. Uit dit huwelijk werden twee kinderen geboren:

3. Roxeanne Hazes (18-1-1993);

4. André Hazes jr. (21-1-1994);

Na de dood van de zanger ontstond er onenigheid tussen Andrés weduwe en de oudste twee kinderen uit zijn vorige huwelijken. De oudste kinderen waren het niet eens over de nagedachtenis van hun vader, die volgens hen commercieel werd uitgebuit door weduwe Rachel Hazes. Zowel Melvin als Nathalie kregen kort voor het overlijden van Hazes weer contact met hun vader, die hen jarenlang niet wilde zien.

Overig

Singles

Single(s) met hitnoteringen in
de Nederlandse Top 40
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Eenzame kerst 25-12-1976 5 5 #1 in de Nationale Hitparade
Mama 23-04-1977 15 7
De vlieger 01-10-1977 tip8 -
'n Vriend 27-09-1980 21 6
Het is koud zonder jou 06-12-1980 20 6 Alarmschijf
Wat is dan liefde 25-04-1981 33 4
Een beetje verliefd 12-09-1981 3 13
Zeg maar niets meer 16-01-1982 9 8
Diep in mijn hart 03-07-1982 2 8 Alarmschijf / #1 in de Nationale Hitparade
Amor amor amor 30-10-1982 11 5
Met kerst ben ik alleen 18-12-1982 13 4
Zo heb ik het nooit bedoeld 21-05-1983 11 6
Zondag 26-11-1983 11 6
Geef mij je angst 03-03-1984 35 3
Kom terug 28-04-1984 tip15 -
Donker om je heen 20-10-1984 27 4
Ik meen 't 16-02-1985 2 11 #1 in de Nationale Hitparade
Buona sera-Oh Marie / Twee weken 17-08-1985 9 8
Al jouw woorden zijn teveel 09-11-1985 22 6
Morgen ben ik thuis 30-11-1985 tip3 -
Piove 26-07-1986 tip11 -
Jij bent alles 06-12-1986 10 7
Een keer in mijn leven 28-03-1987 tip2 -
't Is voorbij 04-07-1987 tip19 -
De glimlach van een kind 05-09-1987 tip2 -
Blijf maar hier 11-06-1988 tip5 -
Wij houden van Oranje 09-07-1988 3 7 met het Nederlands Elftal / #1 in de Nationale Hitparade
Bedankt mijn vriend 1988 -
Ik ben een gokker 08-07-1989 32 3
Jammer! 23-09-1989 tip8 -
Oranje bovenaan 21-04-1990 8 8 Alarmschijf
Kleine jongen 22-09-1990 17 7
Ik blijf bij jou 01-12-1990 tip12 -
Ik kan je niet vergeten 02-03-1991 tip16 -
Zomer 10-08-1991 8 9
Leef nu maar je eigen leven 05-10-1991 tip5 -
't Rode licht 07-12-1991 tip9 -
Samen kunnen we Europa aan 23-05-1992 19 7
De vlieger 10-10-1992 24 5 Re-release
Ik steek voor ons de kaarsen aan 19-12-1992 tip16 -
Droomland 04-09-1993 23 7 met Paul de Leeuw
Uit m'n bol 08-12-1993 36 4
Ik dacht dat het uit was / Ik leef m'n eigen leven 19-02-1994 tip12 -
Ik heb u lief mijn Nederland 21-05-1994 28 8 met het Nederlands Elftal
Zonder jou 17-09-1994 18 5
Leef je uit 17-12-1994 38 3
Terug in de tijd 25-03-1995 tip11 -
Leven op het plein 02-09-1995 33 3
Nu jij hier niet meer bent 23-03-1996 tip7 -
Zuinig op m'n meissie 09-11-1996 34 3
Jij bent het leven voor mij 03-05-1997 32 4 met Willy Alberti
Laat de zon maar schijnen 09-08-1997 tip12 -
Vaarwel 08-11-1997 37 2
Nederland, Oranjeland 09-05-1998 tip4 -
Heel zijn leven is een spel 21-11-1998 tip22 -
Zij gelooft in mij 29-01-2000 tip1 -
Zij gelooft in mij 09-10-2004 1(2wk) 7 Postuum/#1 in de Single Top 100
Met kerst ben ik alleen (nieuwe versie) / Eenzame kerst 18-12-2004 9 3 Postuum
Vaag en stil 27-08-2005 2 8 Postuum
Wij houden van Oranje (2006) 10-06-2006 2 5 Postuum, met Ali B / Alarmschijf
Blijf bij mij (Dit zijn voor mij de allermooiste uren) 19-05-2007 1(11wk) 23 Postuum / met Gerard Joling/#1 Single Top 100/ Bestverkochte single van 2007
Bedankt Mijn Vriend 06-10-2007 1(3wk) 11 Postuum, met André Hazes jr./#1 in de Single Top 100
Donker om je heen 01-03-2008 14 5 Postuum, met Wolter Kroes

Radio 2 Top 2000

Nummer(s) met noteringen
in de Radio 2 Top 2000
1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010
Bloed, zweet en tranen - - - - - - - - - - 140 76
De vlieger 73 - 60 82 78 51 69 87 67 70 196 159
Diep in mijn hart - - 1241 - 1900 1125 1512 - 1508 1831 - -
Droomland (met Paul de Leeuw) - - - - - - 663 362 528 720 450 630
Een beetje verliefd 535 348 710 569 572 454 570 727 612 584 1269 1249
Eenzame kerst - - - - 1706 788 1408 1772 1538 1522 - -
Geef mij je angst - - - - - - 217 163 125 261 428 350
Het is koud zonder jou - - - - - - - 1206 1150 1818 - 1870
Ik meen 't - - - 1290 1800 1250 1440 1702 1672 1611 - -
Kleine jongen - - - - - - 454 353 417 626 842 304
'n Vriend 1160 - 1062 - 1106 879 1150 1661 1125 1249 - 1903
Zeg maar niets meer - 386 745 819 988 552 782 1023 766 775 1418 1431
Zij gelooft in mij - - - - 1039 30 62 101 291 123 215 192

Externe links

Bronnen