Hans Croiset: Repertoire - Toneel - Het Toneel Speelt

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Hans Croiset, 1965. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Hans Croiset:


Het Toneel Speelt

Het plan voor een nieuw eigen gezelschap was in Croisets laatste jaar bij Het Nationale Toneel ontstaan en had in gesprekken met Ronald Klamer langzamerhand vorm gekregen. Het Toneel Speelt zou alleen maar oorspronkelijk Nederlandstalig repertoire gaan spelen, vanuit de gedachte dat 'een boeiend toneelklimaat niet kan bestaan zonder een bewustzijn van een eigen toneelliteratuur'. Het voornemen was om ieder seizoen een klassieker te brengen - dat kon een stuk van Vondel zijn, maar ook een naoorlogse tekst - plus een nieuw geschreven stuk. Croiset en Klamer wilden 'niet alleen het belang van een toneelschrijfkunst en de toneeltraditie onderstrepen', maar ook een breed en ten dele nieuw publiek enthousiasmeren voor het toneel. Het nieuwe gezelschap, met de naam "Het Toneel Speelt" opereerde vanuit de Amsterdamse Stadsschouwburg, maar moest een reisgezelschap worden.

Het opvallendst aan de plannen van Croiset en Klamer was dat ze niet probeerden om hun initiatief door de overheid gesubsidieerd te krijgen. Ze zagen Het Toneel Speelt als een aanvulling op het toneelaanbod in Nederland. Na alle discussies over de haalbaarheid van de plannen en het bestaansrecht van een nieuwe producent, konden Croiset en Klamer het publiek en de critici op 4 juni 1996 eindelijk laten zien wat zij waard waren. In de Amsterdamse Stadsschouwburg vond de première plaats van Jozef in Dothan, het eerste stuk van Vondels Jozef-trilogie, in de regie van Hans Croiset.

Op 1 januari 2005 droeg Croiset Het Toneel Speelt met een gerust hart over aan Ronald Klamer.

Hieronder vindt u een overzicht van de rollen van Hans Croiset bij Het Toneel Speelt. De voorstellingen die Hans Croiset geregisseerd heeft, vindt u op deze pagina: Hans Croiset: Repertoire - Toneel - Regisseur.

Gijsbrecht van Aemstel 372201.jpg Gijsbrecht van Aemstel 372205.jpg

Scènes uit Gijsbrecht van Aemstel, opgevoerd door Het Toneel Speelt in 2011. Foto's: Leo van Velzen. Collectie TIN. N.B. Hans Croiset speelde zelf niet in deze voorstelling.

Overzicht rollen Hans Croiset bij Het Toneel Speelt