Hans Croiset: Repertoire - Toneel - De Haagse Comedie

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Hans Croiset, 1965. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Hans Croiset:

Haagse Comedie

Hans Croiset was gedurende het seizoen 1971-1972 aan de Haagse Comedie verbonden. Hij werd opgenomen in de artistieke raad, samen met zijn goede vriend Guido de Moor en Wim van Rooij. Croiset zou er maar één seizoen blijven. De pers reageerde weliswaar verrast en enthousiast op de door hem geregisseerde stukken, maar binnen het gezelschap ontmoette Croiset veel scepsis. Omdat hij voor zijn gevoel te weinig steun kreeg van de rest van de artistieke raad en van de acteurs, diende Croiset na afloop van het premièrefeest van 2x Woyzeck in 1971 zijn ontslag in. Nadat hij nog twee andere stukken in 1972 voor het gezelschap zou regisseren, vertrok Croiset naar Amsterdam waar hij zich voor het volgende seizoen aan Het Amsterdams Toneel verbond.

Hoewel hij bij andere gezelschappen regelmatig het regisseren en acteren in hetzelfde stuk combineerde, speelde hij bij de Haagse Comedie zelf geen rollen. Voor een overzicht van de stukken die bij de Haagse Comedie regisseerde, zie: Regies Hans Croiset.

Affiche Driekoningenavond, Haagse Comedie 1971 Affiche Woyzeck, Haagse Comedie 1971 Affiche Nachtasiel, Haagse Comedie 1972