De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Titel onbekend 210678.jpg


Erna Spoorenberg. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

NaamErna Spoorenberg
Volledige naamHuberdina Aletta Spoorenberg
Geboren11 april 1925
Jogjakarta
Overleden18 maart 2004
Vught
BeroepZanger
DisciplineMuziektheater
TrefwoordenOpera
IMDb-profiel

Biografie

Erna Spoorenberg (1925 - 2004) was een Nederlandse operazangeres inzet stemvak sopraan. Zij behoorde zonder twijfel tot Nederlands belangrijkste naoorlogse klassieke zangeressen soprano leggiero. Huberdina Aletta Spoorenberg, zoals zij voluit heette, werd in Djogjakarta op Java geboren als dochter van een Nederlandse bankier. Zij kwam als kind naar Nederland en groeide op in Den Haag en Noord-Brabant, met muzikale ouders die voor een brede, cultuurrijke educatie zorg droegen.

Vanaf haar zesde jaar kreeg zij balletles, maar zangles van de té serieuze Jeanne Landré deed haar als kind al besluiten vooral geen zangeres te worden. Onder Julius Röntgen's supervisie bekwaamde zij zich daarna in het vioolspel. Vervolgens studeerde zij viool aan het Conservatorium Amsterdam, maar uiteindelijk koos zij toch voor het zingen. In de oorlogsjaren studeerde zij bij de befaamde zangpedagoges Isa Neuhaus en Aaltje Noordewier-Reddingius en voorts bij Berthe Seroen en Anna el-Tour. Op 23 oktober 1946 maakte zij bij de NCRV haar radiodebuut met 'Exsultate Jubilate' van Mozart met het Radio Philharmonisch Orkest onder leiding van Albert van Raalte.

Na een auditie bij de vermaarde dirigent Karl Böhm kwam zij in 1949 bij de Weense Staatsopera, waar zij afwisselend Pamina en de Königin der Nacht vertolkte in Die Zauberflöte (Mozart). Zij vestigde er haar naam mee.

In Nederland maakte zij op 13 mei 1950 haar theaterdebuut bij de Kameropera Camerata als Lise in Landhuis te koop van Nicolas Dalayrac, maar haar internationale successen ten spijt kostte het haar veel moeite een aanstelling te krijgen bij het grootste Nederlandse operagezelschap, De Nederlandse Opera te Amsterdam. Het lukte haar in 1955 en acht jaar lang zong zij er onder meer Violetta in La traviata (Verdi), Donna Anna in Don Giovanni (Mozart), Euridice in Orfeo & Euridice en Musetta in La bohème (Puccini). Later volgden nog enkele gastrollen.

Spoorenberg trad op in de grote theaters in Moskou, Londen, New York en Milaan met grote namen als Leonard Bernstein en sir Malcolm Sargent als dirigenten. Als een absoluut hoogtepunt geldt haar Mélisande in Debussy's Pelléas et Mélisande, die zij in Hamburg vertolkte en waarvan de plaatopname tot een Edison leidde. Haar ervaringen tijdens ongeveer 15 jaar zingen legde zij in 1962 vast in een luchtig boekwerkje, Daar lig je dan: een verwijzing naar haar Violetta, die in La traviata verzwakt op bed ligt.

In 1971 kreeg zij een ernstig auto-ongeluk, dat haar na anderhalf jaar revalidatie nog steeds grote ademhalingsproblemen bezorgde. Dit resulteerde uiteindelijk in het beëindigen van haar loopbaan als uitvoerend vocaliste. Wel bleef zij lesgeven, zowel privé als op de conservatoria van Amsterdam (1971-1978) en Brussel (1970-1977), werkte ze mee aan onder meer het radioprogramma Diskotabel en werd zij regelmatig gevraagd als panel- of jurylid. Ter gelegenheid van haar vijfenzeventigste verjaardag verschenen in 2000 enkele cd's met de belangrijkste opnames van haar glasheldere, loepzuivere stemgeluid en haar superbe dictie.

Zij werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Erna Spoorenberg werd 78 jaar.

Zie verder haar bio op de website van Dutch divas en wikipedia

Aan het eind van haar leven - ze wist dat ze niet lang meer te leven had - heeft Erna Spoorenberg haar persoonlijk archief ter beschikking gesteld aan het Nederlands Theater Instituut (zie daarvoor: Collectie TIN).

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd voor de uitvoering muziek

Foto's

Così fan tutte 98865.jpg Die Zauberflöte 156226.jpg

Links: Erna Spoorenberg, Cora Canne Meijer en Adriane Martino in Cosi fan tutte, Stichting De Nederlandse Opera, 1958/59. Foto: Particam Pictures/MAI. Rechts: Jan Duiveman en Erna Spoorenberg in Die Zauberflöte, 1952. Foto: Aart Klein/MAI. Collectie TIN

Audio

Luister naar Erna Spoorenberg op de Jukebox, klik HIER

Externe Links

Bronnen