Dramaturgie

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De dramaturgie is de leer die het theaterspel bestudeert en beschrijft en betekent letterlijk de leer van de dramatekst en beweegt zich op academisch niveau.

Hoewel tekst van een geschreven toneelspel de basis vormt de dramaturgie, is na de Tweede Wereldoorlog de dramaturgie ook standaard geworden in de operawereld en is het inmiddels ook een veel voorkomende functie in de danswereld.

Deze ontwikkeling is te verklaren uit de wijze waarop de studie zich in de praktijk heeft ontwikkelt van een studie van de dramatische structuur van een specifieke toneeltekst, schrijver of stroming, naar de taken die door een dramaturg bij het maken van een voorstelling worden uitgevoerd. De dramaturg is mede betrokken bij de de selectie en bewerking van een stuk, het verzamelen van achtergrondinformatie en het bewaken van de artistieke uitgangspunten. Dit soort taken wordt mutatis mutandis eigenlijk bij voorstellingen in alle theaterdisciplines uitgevoerd wordt, ook als er geen dramaturg bij betrokken is. In dat geval zijn het de regisseur, choreograaf de betrokken acteurs, dansers, zangers die dit doen.

Voor een overzicht zie: Dramaturgie