Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Gebaseerd opDie Fledermaus - Johann Strauss jr.

Die Fledermaus is een Weense operette in drie bedrijven van Johann Strauss jr. op een libretto van Karl Haffner en Richard Genée, losjes gebaseerd op de komedies: Das Gefängnis des Leipziger van Roderich Benedix en op Le Reveillon van Henri Meilhac en Ludovic Halévy.

Wereldpremière: 5 april 1874, Theater an der Wien, Wenen

Context

De Haagsche Operette beschouwt zich als voortzetting van de Fritz Hirsch Operette, die op 9 mei 1940 -de avond vóór de Duitse inval in Nederland- haar laatste voorstelling heeft gegeven.
In een artikel in het "Het Vaderland" van 1 oktober 1940 wordt openlijk vermeld dat Fritz Hirsch en Hugo Helm op de achtergrond goede raad zullen geven bij producties van dit gezelschap. In recensies en advertenties worden hun namen echter nergens officieel genoemd.

Oorlogsomstandigheden:
In verband met plotselinge wijziging van de vertrektijden van de laatste trams in Den Haag wordt de première verschoven van vrijdag 4 oktober 1940 te 18.30 uur naar zaterdag 5 oktober 1940 om 15.30 uur. Voorlopig zullen de voorstellingen dagelijks om 15.30 uur plaatsvinden, op zondag om 14.00 en 17.00 uur.
Vanaf 12 oktober 1940 kunnen de voorstellingen weer om 17.30 uur beginnen. Op zaterdag en zondag zijn er bovendien voorstellingen om 14.00 uur.
Vanaf 17 oktober 1940 kunnen de avondvoorstellingen om 18.15 uur aanvangen en op zaterdag en zondag bovendien om 14.30 uur.

Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:



Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.

Pim Borkent (Rosalinde)
Elisabeth Glastra van Loon (Adèle, kamermeisje)
Sophie Degenhardt (Ida, haar zuster)
Claire Eiselmeyer (Prins Orlofsky)
Albert May (Gabriel von Eisenstein)
Anton Eldering (Dr. Falke)
Chris Taverne (Alfred)
Harry Dresselhuys (Frank, gevangenisdireceur)
Ludwig Degenhardt (Frosch, gevangenisbewaarder]]
Henk Angenent (Dr. Blind)
Willem van Sante (Iwan)
Erika Visser (Uitvoerende dansnummer)

Omdat wekelijks 9 voorstellingen worden gegeven zijn enkele rollen dubbel bezet:
Ati Brederode (Rosalinde)
Dora Schrama (Adèle)
Robert Schlegel (Alfred)

Verder worden genoemd als invallers en voor kleinere rollen:
Ery May
Gerard Müller
Walter Triebel



      Tournée onder de naam Operette Walter Triebel

      Henk Angenent, Claire Clairy, Ludwig Degenhardt, Sophie Degenhardt, Anton Eldering, Gilda Prince, Herbert Klopf, Albert May, Gerard Müller, Hilde von Prix, Dora Schrama, Frits Springfeld, Chris Taverne, Walter Triebel

      Tournée onder de naam Frontbühne Triebel

      Volgens de "Deutsche Zeitung in den Niederlanden van 12 januari 1941 zouden er 78 voorstellingen van deze operette gegeven zijn voor Duitse militairen onder de naam van Frontbühne Triebel

      Bronnen