Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

Overige inspiratiebronnenLe Reveillon van Henri Meilhac en Ludovic Halévy.
Das Gefängnis van Roderich Benedix
Libretto (met teksten van)Richard Genée, Karl Haffner
ComponistJohann Strauss jr.
Wereldpremière op5 april 1874
Wereldpremière teWenen
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

Het verhaal speelt zich af in het Wenen in de tijd waarin het libretto werd geschreven.
De rentenier Gabriël von Eisenstein wordt slachtoffer van een luchtige wraakactie van zijn vriend de notaris Dr. Falke die daarmee een hem in het verleden aangedane practical joke terug betaalt.
Zijn vrouw, die een aanbidder heeft, hun dienstmeisje, zijn advocaat e.a. ontvangen uitnodiging voor een groot feest, gegeven door een prins Orlofsky. Op dat feest waar de intrige zich ontvouwt zich de intrige en eindigt in de gevangenis, waar het voorn iedereen tot een goed einde komt en de champagne opnieuw rijkelijk vloeit.

Verdere informatie

Die Fledermaus is een van de beroemdste en meest uitgevoerde operettes ooit geschreven en bovendien een operette die ook vaak door operagezelschappen wordt uitgevoerd.

Voor meer getailleerde informatie over de inhoud van deze opera, de muziek, de verdere uitvoeringsgeschiedenis etc. zie wikipedia in het Nederlands of iets uitgebreider in het Engels.

Voor Nederland zijn de volgende nieuw producties of gereviseerde hernemingen geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen:

Overzicht titel

Producties met de titel 'Die Fledermaus '...meer