Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Die Fledermaus - Johann Strauss jr.

(Aantal:0)
Unknown.png

Overige inspiratiebronnenDas Gefängnis van Roderich Benedix Le Reveillon van Henri Meilhac en Ludovic Halévy.
Libretto (met teksten van)Richard Genée, Karl Haffner
ComponistJohann Strauss jr.
Wereldpremière op5 april 1874
Wereldpremière teTheater an der Wien, Wenen
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

Het verhaal speelt zich af in het Wenen in de tijd waarin het libretto werd geschreven.
De rentenier Gabriël von Eisenstein wordt slachtoffer van een luchtige wraakactie van zijn vriend de notaris Dr. Falke die daarmee een hem in het verleden aangedane practical joke terug betaalt.
Zijn vrouw, die een aanbidder heeft, hun dienstmeisje, zijn advocaat e.a. ontvangen uitnodiging voor een groot feest, gegeven door een prins Orlofsky. Op dat feest waar de intrige zich ontvouwt zich de intrige en eindigt in de gevangenis, waar het voor iedereen tot een goed einde komt en de champagne opnieuw rijkelijk vloeit.

Verdere informatie

Die Fledermaus is een Duitstalige komische opera/operette van Johann Strauss jr. op en libretto van Karl Haffner en Richard Genée, gebaseerd op Das Gefängnis, een farce van de Duitse toneelschrijver [Julius Roderich Benedix] (1851) en een Frans vaudeville- toneelstuk van Henri Meilhac en Ludovic Halévy , Le Réveillon.

Wereldpremière: 5 april 1874, Theater an der Wien, Wenen

Het is een van de beroemdste en meest uitgevoerde operettes ooit geschreven en bovendien een operette die ook vaak door operagezelschappen wordt uitgevoerd.

Voor meer getailleerde informatie over de inhoud van deze opera, de muziek, de verdere uitvoeringsgeschiedenis etc. zie wikipedia in het Nederlands of iets uitgebreider in het Engels.

Voor Nederland zijn de volgende nieuwe producties of gereviseerde hernemingen geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen

Overzicht titel

Producties met de titel 'Die Fledermaus '

...meer