Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


UploadenAfbeeldingDef.png
NaamHugo Helm
Volledige naamSalomon Hugo Hellmann
Geboortedatum14 augustus 1884
Geboorteplaats Frankfurt am Main
Overlijdensdatum27 augustus 1943
Overlijdensplaats Auschwitz
BeroepImpresario, Theaterdirecteur

Hugo Helm, in Duitsland geboren en in de pers soms aangeduid als de Heer Hugo Helm "uit Weenen" wordt voor het eerst in Nederland zichtbaar in een advertentie in de Haagsche Courant van 18 april 1922 als vertegenwoordiger van het "Concertbureau de Haan & Co".
Vanaf 22-06-1922 worden in het Princesse-theater (later bekend als Princesse Schouwburg, 's-Gravenhage onder zijn naam als impressario voorstellingen gegeven door het Jüdische Künstler-theater uit Berlijn, dat met 15 artiesten en 8 verschillende toneelstukken naar Nederland komt.
In de zomer van 1925 importeert hij het Neues Theater am Zoo, Berlin ook wel Gezelschap Gustav Charlé voor een zomerseizoen van operettes en muzikale comedies in het Operette- en Variété Theater De Seinpost, 's-Gravenhage.

Vanaf begin 1926 wordt zijn naam in de pers zichtbaar als directeur van de Princesse Schouwburg, 's-Gravenhage, thuisbasis van de Fritz Hirsch Operette. Hoewel hij niet zelf op het toneel staat en ook niet rechtstreeks als regisseur optreedt is zijn naam nauw verbonden met dit gezelschap. Op 9 mei 1940 vindt hun laatste voorstelling plaats. Achter de schermen kan hij nog meewerken aan de eerste productie van De Haagsche Operette.

In de memoires van Silvia Grohs wordt verteld hoe een verraderlijke Duitse (-zo te lezen- niet Joodse) vriendin van hem het klaar speelt al zijn bezittingen op haar naam overgeschreven te krijgen. Zij verneemt dat als zij hem nog signaleert in de Hollandsche Schouwburg, Amsterdam waar hij zijn deportatie afwacht.


Van deze persoon is geen enkele bijdrage aan een theater- of dansproductie geregistreerd op de TheaterEncyclopedieOm dit te verbeteren, vult u op de betreffende pagina('s) over theater- of dansproducties de bijdragen van deze persoon aan..




Bron