Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Geenaffichegevonden.png

TitelDas lied von der Erde
ProducentOperadagen Rotterdam
Co-productie metAsko
Disciplinemuziektheater
Premièredatum21 mei 2011
Seizoen2010/2011, 2012/2013
LocatieOp locatie
OpmerkingenLocatie: Schiecentrale, Rotterdam.
Productierecord (Axiell)Catalogus Theatercollectie

Das Lied von der Erde is een orkestrale liederencyclus voor twee stemmen en orkest van Gustav Mahler uit 1909.

Wereldpremière: 20 november 1911, Tonhalle München, München

Zie verder de door Google uit het Engels naar het Nederlands vertaalde Wikipedia.


Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:




Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.

alt: Birgit Remmert, tenor: Yves Saelens

Figurant: Pim Luiten


      Muzikale uitvoering: Asko


      Over de voorstelling

      Mahler schreef Das Lied von der Erde ooit voor een grootse orkestbezetting, maar volgens Reinbert de Leeuw leent het stuk zich juist goed voor een bescheidener instrumentatie. Niet alleen omdat het werk al allerlei kamermuziekachtige passages bevat, ook omdat de vocale solisten aan nuance winnen als hun stem niet tegen een orkest hoeft op te boksen. De bewerkingen van orkestmuziek die Arnold Schönberg in de jaren twintig maakte voor de Weense ‘Verein für Privataufführungen' dienen De Leeuw als voorbeeld. Dat betekent in de eerste plaats: trouw aan de partituur. Maar anders dan Schönberg, die ooit een begin maakte met Mahlers Lied, voegt De Leeuw meer kleuren (waaronder harp en basklarinet) aan zijn ensemble toe.

      toneelbeeld

      Regisseur Neil Wallace tekende voor de enscenering van deze productie. Hij maakte hier voor de Operadagen een semi-enscenering van, voor de grote speelvloer van de studio. De bewerking van Reinbert de Leeuw is gemaakt in opdracht van Concertgebouw De Doelen voor de Rotterdamse Operadagen 2011. De productie werd bekroond met het Gouden Label, de Vlaamse equivalent van de Edison, toegekend door Klassiek Centraal, de Vlaamse website voor klassieke muziek.

      De uitvoeringen vonden plaats in de Rotterdamse Schiecentrale. In september 2012 de productie hernomen in Brussel (Flagey), Antwerpen (De Singel), Rotterdam (De Doelen) en Amsterdam (Muziekgebouw).

      Bronnen