De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Balletgezelschap

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een vaste groep van dansers in de wereld van de podiumkunsten, die balletten op het podium uitvoeren die gebaseerd zijn op de bewegingstechniek van het klassieke ballet. Dit kunnen traditionele of nieuwe producties zijn uit het klassieke ballet repertoire maar veelal ook nieuw gecreëerde eigentijdse werken. Een dergelijk gezelschap zal doorgaans ondersteund en begeleid worden door een vaste artistieke, zakelijke, administratieve en technische staf en kunnen beschikken over een vaste standplaats met repetitiefaciliteiten. Het gezelschap zal mogelijk veel voorstellingen in een vast theater uitbrengen, maar zal zeker ook in diverse andere theaters, vaak ook internationaal optreden.

Diverse dansgezelschappen die niet specifiek de klassieke ballettechniek als basis hebben, maar ook uitgaan van een of meerdere bewegingstechnieken voortkomend uit de moderne dans, kunnen in de praktijk wel aangeduid worden als balletgezelschappen.

In Nederland is het grootste balletgezelschap Het Nationale Ballet, dat als vaste standplaats over het gebouw van Nationale Opera & Ballet kan beschikken. Voorts zijn er bijvoorbeeld het Nederlands Dans Theater dat zetelt in het Lucent Danstheater te Den Haag, Scapino Ballet Rotterdam in Rotterdam en Introdans te Arnhem.