De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Aula Maior, Kerkrade

Unknown.png

NaamAula Maior, Kerkrade
PlaatsKerkrade
TypeTheatergebouw
ThemaToneel, Muziek
ArchitectJoseph Cypers
Bouwjaar1935
Openingsdatum21 juni 1935


Tweede Aula in Kerkrade

De Aula Maior verving in 1935 de oude Aula van Rolduc op het zelfde adres, Heyendallaan 81 in Kerkrade. Architect was Joseph Cypers en opdrachtgever was Mgr. Antoon van de Venne. De opening was op 21 juni 1935 met Lucifer van Joost van den Vondel door leerlingen van Rolduc.

De zaal met 1 balkon, loges en een orkestbak had een lijsttoneel waarvan alleen nog bekend is dat dit 7,65 meter breed was en 8 meter diep. De nieuwe Aula was voor die tijd zeer goed uitgerust, dankzij technische adviezen over de akoestiek van ir..Lyon uit Parijs.

Er werden vooral toneelvoorstellingen en concerten gegeven. De jaarlijkse toneeluitvoeringen door de leerlingen van Rolduc was een traditie. Verder was er ruimte voor vergaderingen, feestelijkheden en filmvoorstellingen.

Een citaat uit onbekende bron: 'De zaalpartij opent zich rondend en aflopend vanaf de ingang naar het toneel. Aan de kant van de ingang bevindt zich een licht uitzwenkend balkon met balustrade (....) Aan weerszijden van de toneelruimte bevindt zich een kleine ereloge. Links van de toneelruimte bevindt zich aansluitend een grime- en kleedlokaal (...) Aan de rechterzijde bevindt zich de berging voor coulissen en attributen'.

Het exterieur: Neoclassicistisch gebouw met een ovale grondvorm en gebouwd in baksteen. De voorgevel heeft een middenrisaliet, afgesloten met een timpaan. Hierin bevinden zich drie rechthoekige houten toegangsdeuren met een boogvormige omlijsting in natuursteen, daarboven drie vensters, en in de topgevel een ovaal venster. Achter de voorgevel zijn het zaalgedeelte en de toneeltoren zichtbaar.

Bronnen

  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw, samengesteld door Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt en Nathalie Wevers. Uitgave Theater Instituut Nederland, 2007