De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Aula van Rolduc, Kerkrade

Unknown.png

NaamAula van Rolduc, Kerkrade
PlaatsKerkrade
TypeTheatergebouw
ThemaToneel, Muziek
Openingsdatum1848


Aula van Rolduc: Schaapskooi werd theater

In 1848 werd de schaapskooi aan de Heyendallaan 81 in Kerkrade verbouwd tot theater naar ontwerp van architect F. Clausener.

Er was een lijsttoneel met links en rechts in een nis een beeld. Het publiek zat op houten stoelen en banken en er was een orkestbak. De muren van de zaal waren gedecoreerd met blonde vensternissen, waarop voorstellingen van de zeven vrije kunsten. Er werd voornamelijk toneel en muziek gebracht.

In 1935 werd het theater gesloten. Meer gegevens ontbreken, behalve dat de bouw niet alleen cultureel was geïnspireerd want: 'Zonder twijfel kende de directeur als geboren opvoeder en daarbij zelf gevoelig van aanleg, de grote waarde van toneel, muziek en feestelijke vergaderingen; maar vooral was het zijn diep godsdienstige gemoed, dat hem hiertoe bracht, daar dergelijke bijeenkomsten tot dan toe in de kerk werden gehouden'. De Aula van Rolduc werd opgevolgd door de Aula Maior (zie aldaar) op het zelfde adres.

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007