Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Unknown.png

TitelAnnie
Overige inspiratiebronnenLittle Orphan Annie, stripreeks van Harold Gray.
Libretto (met teksten van)Thomas Meehan
LiedtekstenMartin Charnin
ComponistCharles Strouse
DisciplineMusical
Wereldpremière op10 augustus 1976
Wereldpremière teEast Haddam (Connecticut, VS)
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

Annie speelt zich af in december 1933.

Het weesmeisje Annie groeit op in een weeshuis, waar Miss Hannigan de scepter zwaait. Annie is vastbesloten om haar ouders te vinden. Door de hulp van de andere weesmeisjes weet ze te ontsnappen, waarna ze terechtkomt in het bruisende New York. Het duurt echter niet lang voordat ze wordt gevonden en wordt teruggestuurd naar het weeshuis.

Bij het weeshuis klopt Grace Farrell aan: de assistent van de rijke Oliver Warbucks. Ze is op zoek naar een weeskind dat de kerstdagen bij Warbucks wil doorbrengen, en Annie wordt uitgekozen. Warbucks moet in eerste instantie niets van Annie hebben, maar al snel ontstaat er een bijzondere band tussen beiden.

Warbucks belooft Annie mee te zullen helpen in haar zoektocht naar haar ouders, en loont een mooi bedrag uit voor de personen die kunnen bewijzen dat ze haar ouders zijn. Omdat dit niet mocht baten, besluit Warbucks uiteindelijk om Annie zelf te adopteren.

Informatie

De musical Annie is een bekende musicalproductie, met eveneens bekende nummers als Tomorrow, It's the Hard Knock Life en Little Girls. De rol van Annie (evenals van de andere weeskinderen) worden binnen een productie vaak door meerdere kinderen vervuld, vanwege het gegeven dat kinderen niet alle voorstellingen mogen spelen.

Het werk beleefde haar wereldpremière op 10 augustus 1976 in het Goodspeed Opera House in East Haddam (Connecticut, VS). Ruim een half jaar later, op 21 april 1977, opende de voorstelling op Broadway (toentertijd het Alvin Theatre), waar het tot en met 2 januari 1983 te zien was, en 2.377 voorstellingen speelde.

De originele Londense productie ging in première in het Victoria Palace Theatre op 3 mei 1978. De show was daar 1.485 keer te zien, en sloot op 28 november 1981.

Zowel in New York als in Londen zijn verschillende revivals geweest van de voorstelling; evenals vele internationale producties en tournees.

De film

In 1982 werd er een film gemaakt van de musicalversie. In 1999 volgde een televisiefilm. In 2014 volgde opnieuw een bioscoopfilm, waarin het verhaal zich niet meer afspeelt in 1933, maar in het jaar 2000. Verschillende details zijn veranderd. Zo is Annie is niet meer het witte, roodharige meisje uit een weeshuis, maar heeft ze een donkere huidskleur en is ze een pleegkind.

Nederlandse producties

Ook in Nederland zijn verschillende producties van de musical te zien geweest. In 1997 was dit voor het eerst het geval, door Stardust Theatre B.V.. Hoofdrollen waren weggelegd voor Nelly Frijda als Miss Hannigan, en Will van Selst als Oliver Warbucks.

V&V Entertainment B.V./Albert Verlinde Entertainment B.V. bracht tweemaal Annie naar de Nederlandse theaters. In 2005 waren onder andere Loeki Knol (Miss Hannigan) en Edwin Rutten (Oliver Warbucks) te zien; in 2012 was het de beurt aan onder andere Jenny Arean en Gerrie van der Klei, die de rol van Miss Hannigan deelden, en Tony Neef als Warbucks.

In december 2019 ging de voorstelling opnieuw in première, nu door Mark Vijn Theaterproducties BV. Hoofdrollen waren weggelegd voor Willemijn Verkaik (Miss Hannigan) en Edwin Jonker (Warbucks). Voor het eerst in de wereldwijde opvoeringsgeschiedenis van het stuk werd de rol van de president (Rooseveldt) niet gespeeld door een man, maar door een vrouw (Doris Baaten).

Bronnen