Alexandra Radius: Repertoire - Overig

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg


Alexandra Radius, 1990. Foto: ANP.

Eenlevenlangtheater Alexandra Radius:

Overig: Eigen producties

Affiche Romantisch Klassiek Ballet, 1984. Collectie TIN.

Na altijd trouw verbonden te zijn geweest aan een gezelschap, kwam, toen Alexandra Radius en Han Ebbelaar aan het begin van de jaren '80 dansten bij het Nationale Ballet, het idee op om ter afwisseling ook eens met een eigen productie de Nederlandse theaters aan te doen. Han Ebbelaar vertelt hierover in een interview met het AD van 18 augustus 1984:

"Het is een plezierige ontdekking om zelf iets in eigen hand te hebben. Bij het Nationale Ballet doe je alles voor de groep. Daar is niets op tegen, maar het geeft een fijn gevoel om te weten dat de mensen nu echt helemaal alleen voor ons zijn gekomen. De reacties die we na afloop van Romantisch Klassiek Ballet kregen waren geweldig. We hebben wel een beetje het gevoel dat we nu oogsten wat we in voorgaande jaren met zijn tweeën hebben opgebouwd."

Han Ebbelaar en Alexandra Radius in Hoogtepunten uit het Romantisch Klassiek Ballet, 1984. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.
Alexandra Radius, Alan Land, Fred Berlips: De ballerina, een tijdsbeeld. Foto: Thijs Koobs. Collectie TIN.

Na de voorstelling Romantisch Klassiek Ballet zouden nog enige andere zelfstandige producties van het paar volgen. In 1990 besloot Alexandra Radius haar 33-jarige danscarrière met de vrije productie De ballerina, een tijdsbeeld. Met deze voorstelling (samenstelling Han Ebbelaar, met Fred Berlips en Alan Land) nam Alexandra Radius afscheid van een 33-jarige danscarrière. "Ik neem afscheid van de dans door rollen te vertolken van legendarische ballerina's. Door hun choreografie of interpretatie weer te geven kom ik emoties tegen die mij heel dierbaar zijn. Ik hoop deze herkenbaar te maken en u zo te laten delen in de laatste fase van mijn lange (33 jaar) danscarrière, die ik als iets heel bijzonders heb ervaren."

Bron: Alexandra Radius op 22 januari 1990, geciteerd uit: Alexandra Radius. De ballerina, een tijdsbeeld. In beeld gebracht door Deen van Meer (Haarlem 1990)

Overzicht