Alexandra Radius: Repertoire - Het Nederlands Ballet

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg


Alexandra Radius, 1990. Foto: ANP.

Eenlevenlangtheater Alexandra Radius:

Het Nederlands Ballet

Affiche van het Naderlands Ballet, 1959. Collectie TIN.

Hieronder vindt u een overzicht van de voorstellingen bij Het Nederlands Ballet waarin Alexandra Radius danste.

In 1954 werd Het Nederlands Ballet opgericht onder artistieke leiding van Sonia Gaskell. Het bestond uit tweeëndertig dansers en danseressen van wie de meesten uit haar eigen studio kwamen. Den Haag werd de standplaats van het nieuwe gezelschap. Gaskell stelde zich drie doelen: het instuderen van modern buitenlands repertoire door gastchoreografen, het stimuleren van jonge Nederlandse choreografen en het opbouwen van een internationaal repertoire van klassieke meesterwerken.

Bij dit gezelschap maakte Alexandra Radius in 1957 haar debuut. In 1959 ontmoette zij hier haar dans- en levenspartner Han Ebbelaar. Radius verdiende in die tijd honderdvijftig gulden bruto per maand, Ebbelaar kreeg 10 gulden per voorstelling. Radius over die tijd: "(...) En vaak moest je vechten om het geld te krijgen aan het eind van de maand, want dan was het er gewoon niet. Als het erg moeilijk was dan hielpen we met het maken van de kostuums. Iedereen had zijn taak. Han zorgde voor de schoenenzak en ik voor de hars. Fietste ik met een zak hars achterop. Een ander hield de kleedkamers schoon, we hadden het ervoor over omdat er artistiek zulke goede dingen gebeurden." (Geciteerd uit: NRC Handelsblad, 7 september 1979)

Klein avondspel 96208.jpg

V.l.n.r. Marianne Westerdijk, Alexandra Radius, Milly Gramberg, Astrid Liefting, Olga Dzialiner, Gaby Abbink in Klein avondspel. Foto: Foto-Persbureau Stevens. Collectie TIN.

Overzicht