Alexandra Radius: Biografie - Het huis in Frankrijk

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg


Alexandra Radius in haar huis in Gers, Frankrijk. Foto Jorrit ’t Hoen, 2006. Collectie Alexandra Radius.


Eenlevenlangtheater Alexandra Radius:

Het huis in Frankrijk

Het huis van Alexandra Radius en Han Ebbelaar in Gers, Frankrijk. Foto Jorrit ’t Hoen, 2006. Collectie Alexandra Radius.

Nadat Alexandra Radius in 1990 haar danscarrière beëindigde, bleek aftrainen helemaal niet nodig. Samen met haar man Han Ebbelaar, die in 1987 ophield met dansen, kocht ze een oude, vervallen boerderij in Frankrijk. Het was een bouwval die ze eigenhandig in de loop der maanden hebben opgeknapt.

Han Ebbelaar: "Het huis was compleet vervallen, maar meer konden we niet betalen. De boer die het aan ons heeft verkocht, bewoonde maar twee kamers. Hij leefde op vloeren van aangestampte aarde. Er was geen raam dat behoorlijk dicht kon. Een puinhoop dus. We hebben negen maanden keihard gewerkt en toen konden we er in. We hebben vloeren gestort, extreem dikke muren doorgebroken, tegelvloeren aangelegd. Dat hadden we allemaal nog nooit gedaan, want we hadden geen enkele bouwervaring. Maar we zijn gewoon begonnen. We hebben als bouwvakkers gezwoegd. Om acht uur 's ochtends waren we al in het dorp om boodschappen te doen. Met grote bakken cement klommen we naar boven."

Alexandra Radius: "Als dansers waren we natuurlijk wel gewend hard te werken. Han en ik komen uit een tijd dat je het als danser doodnormaal vond om voorafgaand aan een voorstelling 250 kilometer af te leggen in een bus. We reisden naar Italië om nog dezelfde avond een voorstelling te geven. In onze tijd hadden we geen fysiotherapeuten. We moesten vechten voor een masseur. We dansten drie of vier balletten per avond en dan deden we de volgende dag nog een voorstelling."

Alexandra Radius in haar huis in Gers, Frankrijk. Foto Jorrit ’t Hoen, 2006. Collectie Alexandra Radius.

Han Ebbelaar: "Dit huis was gewoon ons volgende project. Want toen we stopten met dansen, peinsden we er niet over om te gaan zitten nietsdoen." Alexandra Radius: "Als ik er aan terugdenk, sta ik versteld van mezelf, maar ik moest wel. We hadden gewoon het geld niet om het door een aannemer te laten doen."

Hun eerste gast in het Franse huis was choreograaf Hans van Manen, die talloze balletten voor het paar heeft gemaakt. Voor hem werd het kippenhok verbouwd tot buitenkamer. Alexandra Radius: "Het zat vol vleermuizen. Net een Hitchcockfilm. Han heeft die beesten allemaal met een stok moeten wegjagen."

Behalve dat Alexandra verbaasd stond van haar bouwkundige capaciteiten, bleek ze nog een verborgen talent te hebben: groene vingers en het benodigde geduld om een tuin aan te leggen en te onderhouden. Of eigenlijk twee tuinen: een bloemen- en een moestuin. Alexandra Radius: "Ik heb alles zelf opgekweekt uit zaden en stekjes, want planten kopen ind ik niet leuk. Behalve de appelboom hebben we alle bomen zelf geplant. Deze cipres hier komt uit een eikeltje. Die laurierboom komt uit een takje, die grote dennenboom uit een zaadje en die metershoge eucalyptus was een heel klein boompje. Alle rozenstruiken komen van stekjes. (...) Op de markt hier hebben ze geen mooie boontjes. Dus kweek ik ze zelf. Ik maak er een sport van om ze als eerste te hebben."

Alexandra Radius, Han Ebbelaar en hond Bas bij het hek van hun huis in Gers, Frankrijk. Foto Jorrit ’t Hoen, 2006. Collectie Alexandra Radius.

Samen met hun hondje Bas wonen Alexandra Radius en Han Ebbelaar het grootste gedeelte van het jaar in hun huis in Frankrijk. Ebbelaar: "We hebben het altijd druk als we in Frankrijk zijn. Alleen al met het maaien van het gras ben ik veel tijd kwijt. En ik ben nu weer bezig een muurtje te restaureren. Een vreselijk karwei, maar ook erg leuk om te doen. Iedere dag verwerk ik één zak cement. Ach ja, het houdt ons van de straat. Soms kijken we elkaar aan en zeggen we voor de lol tegen elkaar: wat doe je nou eigenlijk zo'n hele dag?!"

Grotendeels geciteerd uit: artikel Pas de deux in de Gers van Renate van der Zee in tijdschrift Leven in Frankrijk, 2006/2007.