Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


UploadenAfbeeldingDef.png
NaamAlbert Schoobaar
Geboortedatum27 juli 1970
Geboorteplaats Curaçao
BeroepActeur, Regisseur, Schrijver
DisciplineToneel
Externe databases:
IMDb
VIAF
(LD)Wikidata
Bekijk de van Wikimedia / Wikipedia over Albert Schoobaar


Unknown.png

Info Waarde uit Wikidata
Titel: Albert Schoobaar (Q124695524)
Beschrijving: Curaçaose acteur
Afbeelding: Geen afbeelding beschikbaar
Wikimedia Commons: Niet beschikbaar
Geboortedatum: 27 jul 1970
Geboorteplaats:
Overlijdensdatum: Niet beschikbaar
Overlijdensplaats: Onbekend
Wikimedia Commons: Niet beschikbaar
Beroep(en) - WD: Q33999;

Q482980; Q3455803;

Beroep(en) - TE: Acteur;

Onbekend; Regisseur;

VIAF id: 32161209031739860416
RKD artist id: Onbekend
IMDB artist id: nm1682067

Schoobaar werkte in Nederland samen met regisseurs als Ad de Bont en Allen Zipson. Hij speelde onder andere bij Theatergroep Wederzijds en Siberia. Zo kwam deze autodidact in contact met de progressieve en eigenzinnige stijl van Nederlands jeugdtheater, en ontwikkelde hij zich als theatermaker en schrijver. In 2003 regisseert hij bij Stichting Paradox het spraakmakende en voor Curaçao baanbrekende stuk Oedipus van Hugo Claus, met Gibi Bacilio in de hoofdrol. Ook in 2003 schrijft en speelt hij het door De Bont geregisseerde Wij zijn geen mensen meer (Nos no ta hende mas), deel van het jongerentheaterproject Dossier Kòrsou, gespeeld op Curaçao, Bonaire en in Nederland. Zijn tegenspeler is actrice Norma Cova.

In mei 2008 richt Schoobaar samen met Cova de Curaçaose Stichting Teatro KadaKen op. KadaKen maakt theater voor de Curaçaose jeugd, en voor volwassenen die met jeugd te maken hebben, van een artistiek hoog niveau en met een grote maatschappelijke relevantie. Ze zien theater als effectief middel om actuele sociaal-maatschappelijke problemen bespreekbaar te maken en deze samen met het publiek te onderzoeken. Voor KadaKen zet Schoobaar de voor Curaçaose begrippen ongewone en vernieuwende manier van Nederlands theatermaken voort. Er wordt zowel met professionele spelers als met jongeren en amateurspelers gewerkt. Naast bestaande teksten spelen ze teksten van Schoobaar: teksten in Papiamento die drama en humor combineren, en dicht op de huid van het jonge publiek zitten.

In 2009 brengt Teatro KadaKen haar eerste jeugdtheatervoorstelling De deconstructie van Edsel K. (E dekonstrukshon di Edsel K.), geschreven door Schoobaar, in de regie van Silvia Andringa. Schoobaar en Cova spelen zelf mee. De voorstelling vertelt het verhaal van de vrienden Edsel en Kai die samen in dezelfde ‘Bario’ opgroeien. Ze beloven altijd klaar te staan voor elkaar. Als ze ouder worden, en Kai buiten de grote groep valt, is het voor Edsel steeds moeilijker om die belofte na te komen. Hij staat onder druk van zijn omgeving en zijn eigen vooroordelen. Hoe tolerant is Edsel, en welke keuzes maakt hij?

Edsel K wordt in 2010 genomineerd voor het Appeltje van Oranje en wordt in 2013 hernomen onder de vlag van De Jonge Republiek (opgericht in 2011 door Silvia Andringa). In 2012 brengt KadaKen de voorstelling Tisha.

In 2011 schrijft en regisseert Schoobaar WaNtEd bij jongerentheatergroep Pispèin: Een groep jongeren is weggelopen van huis. Ze worden verdacht van recente inbraken. Het merkwaardige is dat de dieven alleen heilige boeken stelen: de Bijbel, de Koran, de Tenach, de Veda. ’s Nachts verdwijnen er standbeelden en bij daglicht verschijnen er beelden van Mickey Mouse op de sokkels. Vlaggen worden ondersteboven opgehangen, fonteinen kleuren oranje, op muren is met spuitbussen geschreven: ‘diskordia’, ‘de hypocrisie viert hoogtij’ en ‘een nieuwe orde’. Als uit het kruithuis wapens en vuurwerk verdwijnen, slaat de paniek toe over de plannen van deze jongeren.

In 2012 ontwikkelde Schoobaar vanuit Teatro Luna Blou samen met Muziektheatercollectief Muziektheatercollectief Het Volksoperahuis en de muzikanten Ompi Tio, Pierre Dunker en Konkie Halmeyer de voorstelling Tambú, a freedom song. Hiervoor wordt samengewerkt met Untold Empowerment, jongerenorganisatie uit Amsterdam Zuidoost. De voorstelling had try-outs in La Tentashon in Willemstad, ging in première in het Bijlmer Parktheater, Amsterdam en speelde zomer 2012 op Oerol (Terschelling).


Albert Schoobaar heeft bijgedragen aan 8 productie(s).

Albert Schoobaar heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Albert Schoobaar heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
Oedipus Regie Stichting Paradox 8 november 2003 Albert Schoobaar
Wanted Regie Theatergroep Pispein 2 juli 2011 Albert Schoobaar
Tambú, A Freedom Song Vertaling Muziektheatercollectief Het Volksoperahuis 2011/2012 7 juni 2012 Kees Scholten
Nos no ta hende mas Auteur (schrijver libretto, scenario) Stichting Paradox 7 juli 2002 Ad de Bont
De deconstructie van Edsel K. Auteur (schrijver libretto, scenario) Teatro KadaKen 29 augustus 2009 Silvia Andringa
E dekonstrukshon di Esel K. Auteur (schrijver libretto, scenario) Teatro KadaKen 2010/2011 18 november 2010 Silvia Andringa
Wanted Auteur (schrijver libretto, scenario) Theatergroep Pispein 2 juli 2011 Albert Schoobaar
Nos no ta hende mas Uitvoerende Stichting Paradox 7 juli 2002 Ad de Bont
Moeder Afrika Uitvoerende Theatergroep Wederzijds 2003/2004 12 maart 2004 Marcus Azzini
De strijd om de eenhoorn Uitvoerende Theatergroep Wederzijds 2003/2004 20 mei 2004 Rob Vriens
De deconstructie van Edsel K. Uitvoerende Teatro KadaKen 29 augustus 2009 Silvia Andringa
E dekonstrukshon di Esel K. Uitvoerende Teatro KadaKen 2010/2011 18 november 2010 Silvia Andringa
Tambú, A Freedom Song Uitvoerende Muziektheatercollectief Het Volksoperahuis 2011/2012 7 juni 2012 Kees Scholten

VVLogohome.jpg


Bronnen