Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif

NaamAlbert Schoobaar
Geboortedatum27 juli 1970
Geboorteplaats Curaçao
BeroepActeur, Regisseur, Schrijver
DisciplineToneel
IMDb-profiel1682067

VVLogohome.jpg


Albert Schoobaar (1970) is acteur, theatermaker, regisseur, schrijver en medeoprichter van de Curaçaose theatergroep Teatro KadaKen. Hij werkt samen met Teatro Luna Blou (theater en theaterwerkplaats in Willemstad) en La Tentashon (de jeugdtheaterwerkplaats van Luna Blou).

Biografie

Schoobaar werkte in Nederland samen met regisseurs als Ad de Bont en Allen Zipson. Hij speelde onder andere bij Theatergroep Wederzijds en Siberia. Zo kwam deze autodidact in contact met de progressieve en eigenzinnige stijl van Nederlands jeugdtheater, en ontwikkelde hij zich als theatermaker en schrijver. In 2003 regisseert hij bij Stichting Paradox het spraakmakende en voor Curaçao baanbrekende stuk Oedipus van Hugo Claus, met Gibi Bacilio in de hoofdrol. Ook in 2003 schrijft en speelt hij het door De Bont geregisseerde Wij zijn geen mensen meer (Nos no ta hende mas), deel van het jongerentheaterproject Dossier Kòrsou, gespeeld op Curaçao, Bonaire en in Nederland. Zijn tegenspeler is actrice Norma Cova.

In mei 2008 richt Schoobaar samen met Cova de Curaçaose Stichting Teatro KadaKen op. KadaKen maakt theater voor de Curaçaose jeugd, en voor volwassenen die met jeugd te maken hebben, van een artistiek hoog niveau en met een grote maatschappelijke relevantie. Ze zien theater als effectief middel om actuele sociaal-maatschappelijke problemen bespreekbaar te maken en deze samen met het publiek te onderzoeken. Voor KadaKen zet Schoobaar de voor Curaçaose begrippen ongewone en vernieuwende manier van Nederlands theatermaken voort. Er wordt zowel met professionele spelers als met jongeren en amateurspelers gewerkt. Naast bestaande teksten spelen ze teksten van Schoobaar: teksten in Papiamento die drama en humor combineren, en dicht op de huid van het jonge publiek zitten.

In 2009 brengt Teatro KadaKen haar eerste jeugdtheatervoorstelling De deconstructie van Edsel K. (E dekonstrukshon di Edsel K.), geschreven door Schoobaar, in de regie van Silvia Andringa. Schoobaar en Cova spelen zelf mee. De voorstelling vertelt het verhaal van de vrienden Edsel en Kai die samen in dezelfde ‘Bario’ opgroeien. Ze beloven altijd klaar te staan voor elkaar. Als ze ouder worden, en Kai buiten de grote groep valt, is het voor Edsel steeds moeilijker om die belofte na te komen. Hij staat onder druk van zijn omgeving en zijn eigen vooroordelen. Hoe tolerant is Edsel, en welke keuzes maakt hij?

Edsel K wordt in 2010 genomineerd voor het Appeltje van Oranje en wordt in 2013 hernomen onder de vlag van De Jonge Republiek (opgericht in 2011 door Silvia Andringa). In 2012 brengt KadaKen de voorstelling Tisha.

In 2011 schrijft en regisseert Schoobaar WaNtEd bij jongerentheatergroep Pispèin: Een groep jongeren is weggelopen van huis. Ze worden verdacht van recente inbraken. Het merkwaardige is dat de dieven alleen heilige boeken stelen: de Bijbel, de Koran, de Tenach, de Veda. ’s Nachts verdwijnen er standbeelden en bij daglicht verschijnen er beelden van Mickey Mouse op de sokkels. Vlaggen worden ondersteboven opgehangen, fonteinen kleuren oranje, op muren is met spuitbussen geschreven: ‘diskordia’, ‘de hypocrisie viert hoogtij’ en ‘een nieuwe orde’. Als uit het kruithuis wapens en vuurwerk verdwijnen, slaat de paniek toe over de plannen van deze jongeren.

In 2012 ontwikkelde Schoobaar vanuit Teatro Luna Blou samen met Muziektheatercollectief Muziektheatercollectief Het Volksoperahuis en de muzikanten Ompi Tio, Pierre Dunker en Konkie Halmeyer de voorstelling Tambú, a freedom song. Hiervoor wordt samengewerkt met Untold Empowerment, jongerenorganisatie uit Amsterdam Zuidoost. De voorstelling had try-outs in La Tentashon in Willemstad, ging in première in het Bijlmer Parktheater, Amsterdam en speelde zomer 2012 op Oerol (Terschelling).

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan, c.q. die in Nederland te zien zijn geweest en waarin hij is opgetreden, alsmede naar zijn overige bijdragen aan voorstellingen, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Nos no ta hende mas - Stichting Paradox - 2002-07-07
Moeder Afrika - Theatergroep Wederzijds - 2004-03-12
De strijd om de eenhoorn - Theatergroep Wederzijds - 2004-05-20
De deconstructie van Edsel K. - Teatro KadaKen - 2009-08-29
E dekonstrukshon di Esel K. - Teatro KadaKen - 2010-11-18
Tambú, A Freedom Song - Muziektheatercollectief Het Volksoperahuis - 2012-06-07
  • Het alfabetische overzicht van deze voorstellingen
  • Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd
  • Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Bronnen