Louis Gimberg

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Portret van Louis Gimberg 368565.jpg

Foto: Jacob Merkelbach.

Louis Gimberg

Biografie

Louis Gimberg (1880 - 1959) was een Nederlands acteur, regisseur en cabaretier. Hij werd opgeleid aan het Instituut Tesch, deed een talenstudie en werd begin 1898 jongste bediende op een stoomvaartmaatschappij. In die tijd speelde hij al bij amateurtoneelvereniging ADO. Hij vertrok naar Londen, waar hij tot 1902 als remisier werkte. Via Nederland, waar hij twee jaar verzekeringsinspecteur was, Amerika en Engeland, kwam hij terecht op een effectenkantoor in Rotterdam en kreeg hij een engagement bij de toneelgroep van Henri Brondgeest, waar hij zich Van Amstel noemde.

Hij groeide uit tot een belangrijk acteur en regisseur en was tevens voordrachtskunstenaar, conferencier en cabaretier (oprichting ABC Cabaret Wim Kan in 1936). Zijn 25-jarig jubileum vierde hij in maart 1931 met "Papa" van De Flers en De Caillavet; op 10 september 1955 werd hij gehuldigd i.v.m. zijn 50-jarig jubileum en zijn 75e verjaardag.

Gimberg, die enkele toneelstukken op zijn naam had ("Jalousie Internationale", "De hoteldief", "Komediespelen is geen pretje", etc.), veel vertaalde en als regisseur ook veel voor het amateurtoneel deed, is van 1904 tot 1913 gehuwd geweest met de actrice Toutie Weber, en had uit zijn tweede huwelijk (met E. Labouchère) een zoon die in zijn vaders voetsporen is getreden: John van Dreelen. Cor Dommelshuizen jr. schreef de biografie "Louis Gimberg".

Er was eens... 150797.jpg Elizabeth, de vrouw zonder man 152451.jpg

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd.

Idem de voorstellingen in een regie van hem

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners