Nap de la Mar

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Portret van Nap de la Mar als Napoleon 69003.jpg

Portret van Nap de la Mar als Napoleon. Tekening door Piet van der Hem, 1920.

Biografie

Nap de la Mar (1878-1930) was een Nederlandse acteur en cabaretier. Hij stond als vijfjarige voor het eerst op de planken in Maison Stroucken, speelde vele kinderrollen bij zijn vader (Charles de la Mar) en werkte jarenlang bij Lion van Lier. Hij kwam als humorist in het Rembrandttheater (1903) en bij Soesman in het Casino-Variété, Rotterdam. Vervolgens associeerde hij zich met Koos Speenhoff en bracht hij eenakters en voordrachten, voornamelijk van Tony Schmitz en Speenhoff zelf (Het Vrije Tooneel, 1907/15 en 1918/23).

Eigen gezelschappen, die afwisselend revues, operettes, luchtige toneelstukken, sketches en eenakters brachten waren o.m. het Rotterdamsch Operettegezelschap (1911/14), het Hollandsch Operettegezelschap (1914/25), het Nieuwe Volkstoneel (1923/24), Intieme Kunst (1917/21) of eenvoudig het Gezelschap Nap de la Mar (1914/30). De vrouwelijke hoofdrollen werden meestal gespeeld door zijn vrouw Sien Klopper, met wie hij op 5 augustus 1909, na jarenlang samenzijn, trouwde en later door zijn dochter Fien.

De la Mar was vaak in België, waar hij evenals in Nederland cabaret en variété bracht, en werkte, behalve met genoemde Speenhoff ook samen met Frans Hart en met Louis Bouwmeester (tournee "Perzik en Pruim").

Hij jubileerde enige malen: 17 oktober 1910 met "Zijne edelachtbare" van A. Schmitz (25 jr.), 22 april 1920 met een cabaretprogramma en "De verrassingen van de echtscheiding" van Bisson (35 jr.) en 22 april 1929 met "Dokter Stieglitz" van Friedmann en Nerz (40 jr.). Enkele stukken die hij bracht waren, al dan niet geheel, van eigen hand: "Hadt-je-me-maar imperator", "Bleke Bet" (met Herman Bouber, Louis Davids en Margie Morris), "Ha die Nappie" (met Anton/Tonny Schmitz), de operette "De zwerver" (met muziek van Margie Morris), etc.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin Nap de la Mar is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

BronnenSchrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners