Willem Royaards

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Portret van Dr. Willem Royaards 107617.jpg

Foto: J.L. van der Heyden.
'NaamWillem Royaards
Geboren21 januari 1867
Amsterdam
Overleden24 januari 1929
Menton
BeroepActeur, Regisseur
DisciplineToneel
'DBNL-profiel

Biografie

Willem Royaards als Faust in Faust, 1916. Foto: Jakob Merkelbach.
Willem Royaards kwam, na ruim twee jaar adelborst te zijn geweest, in 1886 aan het toneel. Hij debuteerde bij Le Gras en Haspels en ging vervolgens voor een paar maanden naar de toneelschool. Op voorspraak van de kunstbeschermer A.C. Wertheim kwam hij nog in seizoen 1886/87 bij de KVHNT. Na een kort engagement bij Charles de la Mar in het Tivolitheater haalde hij zijn M.O. -akte Nederlands en werkte hij enige tijd voor Uitgeverij Elsevier. Van Lier deed hem een aanbod, zodat hij in 1888 weer op de planken stond; nu definitief. In de veertig jaren die volgden ging hij gelden als een belangrijk acteur, regisseur, toneelleider en -vernieuwer. Hij trad met succes op in het buitenland, werkte jarenlang als voordrachtskunstenaar en had de leiding van de groep Zomerspelen 1907 (met Eduard Verkade), Het Tooneel, dat bestond van 1908 tot 1920 (in de periode 1916/18 ook klein toneel-voorstellingen) en de Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) van 1920 tot 1925. Daarna speelde hij uitsluitend gastrollen. Zijn 25-jarig jubileum vierde hij op 30 januari 1912 als de markies de la Seiglière in Jonkvrouwe de la Seiglière van Jules Sandeau. Zeven jaar later werd hij benoemd tot eredoctor in de Letteren en Wijsbegeerte te Utrecht naar aanleiding van de opvoering van Faust van Goethe, terwijl hij tevens werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau en Ridder in het Legioen van Eer. dr Willem Royaards was van 1894 tot 1903 gehuwd met de actrice Josephine Spoor en hertrouwde in 1903 met Jacqueline Sandberg. Uit zijn tweede huwelijk werden vier zonen geboren, van wie er één (Ben) aan het toneel ging. Twee kinderen van zijn jongste zoon Cornelis Willem, t.w. Rense en Jochem Royaards, werden ook acteur. Hij vertaalde, schreef het toneelstuk "De bloedverwanten" en stond centraal in een boek van Top Naeff, Willem Royaards, de toneelkunstenaar in zijn tijd.

In Den Haag is een plein naar Willem Royaards genoemd, en een straat in Hengelo en Rijswijk.

Theater

Links: Willem Royaards in Elckelyc; Zomerspelen Royaards/Verkade, 1907. Foto: Johan Huysen. Collectie TIN V.l.n.r. Eduard Verkade en Willem Royaards in Elckerlyc; Zomerspelen Royaards/Verkade, 1907. Foto: Johan Huysen.

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in Nederland te zien zijn geweest en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem voor de vertaling

Idem voor het decor

Trivia

  • In Den Haag werd het Willem Royaardsplein naar hem genoemd.

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners